Външни публикации

Какво се очаква от Гришо в турнирите от Големия шлем през 2018?

2017 година бе изключително успешна за българския тенис и в частност за мъжкия ни представител Григор Димитров. Хасковлията записа най-силния си сезон и завърши годината под номер 3 в световната ранглиста. Григор Димитров се отчете с 4 титли през сезона, като черешката на тортата бе пълната победа на финалния турнир в Лондон. С нея Гришо изпрати годината подобаващо и заслужено събра най-различни награди за Спортист на годината. 2017 обаче вече е в миналото, защото новата тенис кампания стартира и Димитров е изправен пред поредните предизвикателства. Новите битки предстоят, а на всички е ясно, че най-престижните тенис турнири са тези от т.нар. Голям шлем. Предстои да анализираме представянето на Григор Димитров в 4-те големи надпревари през 2017 година, за да си направим изводите около предстоящите турнири. Ще видим докъде стигна пътят на Гришо в миналогодишните издания на турнирите от Големия шлем и ще преценим къде има най-големи шансове да натрупа сериозен брой точки към актива си.

Откритото първенство на Австралия

Феновете на тениса у нас, а и не само, определено помнят какво се случи в първия турнир от Големия шлем в календара през 2017. Представянето на Григор Димитров бе наистина впечатляващо, но в същото време е и ангажиращо за предстоящото издание. През миналия сезон Григор Димитров стартира участието си срещу Кристофър О’Конъл. Победата с 3-0 сета го прати напред срещу Хйеон Чунг. Южнокореецът затрудни максимално нашето момче, но все пак Димитров стигна до победа с 3-1. Ришар Гаске беше съперникът на 1/16-финалите, който се оказа лесен за Димитров, с оглед на победата с 3-0. Следващото препятствие се казваше Денис Истомин, а победата с 3-1 само затвърди добрите впечатления от играта на Гришо. На четвъртфиналите той срещна Давид Гофен, срещу когото стигна до ново 3-0. Така Димитров си осигури полуфинален мач с Рафаел Надал. 5-сетовият трилър завърши с инфарктна победа за Надал, но още тогава Григор Димитров сякаш загатна, че е готов за големи подвизи през сезона. Така и стана в действителност, макар че имаше определен спад в неговата форма по време на сезона.

Силното представяне за Димитров в миналогодишното издание на Аустрелиън Оупън му донесе доста позитиви и цели 720 точки за ранглистата. Стартът на новото издание на турнира е близо, а това означава, че Григор ще трябва да достигне поне до полуфиналите, за да запази точките си. Някои спортни анализатори, сред които експертите от сайта Betenemy, смятат, че Гришо има големи шансове за ново силно представяне. Аргументите се крият в това, че той ще има доста по-леки съперници в първите фази на турнира, с оглед на третата си позиция в ранглистата.

Ролан Гарос

Вторият турнир от Големия шлем в календара на световния тенис е Ролан Гарос. Надпреварата на червена настилка не бе толкова успешна за Гришо през изминалата година. Той преодоля Робер и Робредо в първите 2 кръга, за да се стигне до 1/16-финалите и мач с Пабло Кареньо-Буста. Испанецът се оказа препъни камък за хасковлията, който загуби с 3-0 и приключи участието си в турнира.

Откритото първенство на Франция стартира в края на Май, а през настоящата година Гришо има да защитава 90 точки. Ако той успее да запази висока позицията си в ранглистата, определено шансовете да напредне доста в надпреварата са големи.

Уимбълдън

Турнирът в Лондон започва в началото на Юли и е един от любимите на Димитров. Нашето момче имаше надежди за силно представяне на тревната настилка през 2017 г., но за съжаление пътят му стигна само до осминафиналите. Началото му беше много добро и Григор с лекота преодоля Диего Шварцман и Маркос Багдатис. Следващият му опонент бе Дуди Села, който се отказа след втория сет и така Гришо беше в доста добра позиция да атакува четвъртфиналите в мача срещу Федерер. Това обаче се оказа доста по-трудна задача и швейцарецът спечели с 3-0 сета.

През новия сезон Гришо ще има да защитава 180 точки на Уимбълдън, така че надеждите са за още по-силно представяне.

Откритото първенство на САЩ

Последният турнир от Големия шлем в тениса се провежда в Ню Йорк. Миналогодишното му издание не бе чак толкова успешно за най-добрия български тенисист. Той преодоля първата фаза след чиста победа над Шафранек, но отпадна изненадващо в следващия кръг, след като отстъпи с 3-0 сета на Андрей Рубльов. Очакванията за турнира бяха Григор да стигне далеч, понеже бе в добра форма, но той разочарова.

Само 45 точки за Гришо на ЮеС Оупън през 2017 година, което му дава възможност да добави доста повече през настоящата. Да се надяваме, че той ще бъде здрав и във форма да направи това.

Какви са очакванията на букмейкърите за новия сезон?

Съвсем скоро очакваме старта на Откритото първенство по тенис на Австралия. Както вече споменахме, Гришо ще има доста тежката задача да защитава голям брой точки. Все пак от него се очаква добро представяне и надграждане на силния завършек на 2017 година. Букмейкърът Bet365 дава големи шансове за краен победител в турнира на Роджър Федерер, ако се интересувате от залог на този мач, можете да направите регистрация в Bet365, като следвате стъпките посочети тук: https://betenemy.com/bet365/#registraciq. Шансовете на българския букмейкър Efbet, които са поставени на Григор Димитров, го нареждат като четвърти претендент за титлата. Някои сайтове като Betfair дори предлагат възможност още отсега да изберете победителя в някое от следващите първенства на Големия шлем. Например, ако желаете да заложите на Ролан Гарос, то Надал е големият фаворит. Димитров е доста назад по отношение на поставените шансове, но с оглед на факта, че испанският тенисист се е доказал като най-добър на червена настилка, оценките са нормални.

Ако погледнем доста по-напред във времето, шансовете на Григор Димитров за успехи в US Open и Wimbledon не са много големи, поне според сайта за залози Winbet, но има доста време до тогава. Съветът на експертите е да не бързате с толкова дългосрочни прогнози, а да се спирате само на предстоящите в идните 2-3 седмици надпревари. Все пак и формата на тенисистите се променя, така че са възможни и доста изненади. Повече за различните онлайн букмейкъри търсете в сайта на Betenemy, където винаги ще получавате най-актуалната информация за тях. Там може да проверявате и за евентуални оферти около участието на Гришо в големите надпревари.

Четирите турнира от Големия шлем са най-престижните надпревари в тениса, като все още ни липсва дори участие на финал в мъжкия тенис. Към момента Григор Димитров изглежда в разцвета на силите си и е напълно способен да достигне до решителен сблъсък за титла от Голям шлем, а защо и да не спечели такава. Сезонът е още в началото си, но с течение на времето ще ни покаже дали хасковлията ще постигне подобен успех. Предпоставките това да се случи са налице, остава само Гришо да покаже на какво е способен.

Back to top button