Любопитно

Хасковлийче кандидатства за космическия лагер в Измир

14-годишният Емир Мехмед от Хасково ще кандидатства за участие в космическия лагер Space Camp Turkey.

Ученикът в хасковската Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ иска да стане космонавт и ще подава документи за лагера. Кандидатстването за стипендии става до 1 март, като квотата за България е за 90 деца и младежи на възраст от 9 до 15 г.

Пресконференция

Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми: „Създадено за Космоса – използвано на Земята“, „Космическите пионери“, „Спорт в Космоса“.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок като размерът на стипендията покрива таксата за участие в размер на $1250. Стипендиантите ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят. Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България – spacecamp.cct.bg.

Координаторът на Space Camp Turkey за България от Център за творческо обучение д-р Гергана Райжекова даде пресконференция в областна администрация, на която обясни условията за кандидатстване и разказа за лагера в турския град Измир.

В света има три космически лагера – в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници в световен мащаб са хора като Илон Мъск – създателят на SpaceX и автомобилите „Тесла“, носителката на наградата „Оскар“ Чарлийз Терон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а насам лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната. През миналата година на лагера също бе ученик от Хасково.

В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти – устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността.

Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. Строят и изстрелват ракети, общуват с истински астронавти от НАСА, научават много за физичните закони на Космоса, както и за хидропониката, например – методът за безпочвено отглеждане на растения, разработен от български учени за хората, които пребивават в Космоса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.02.2018 17:45 17:45

Ташак. Има една космическа държава и тя е ясна на всички

Камен
Камен
16.02.2018 8:29 8:29

Пак се въртят далавери с пари…

Back to top button