Любопитно

Предлагат доц. д-р Кирил Бакърджиев за Почетен гражданин на Хасково – посмъртно

Инициативен комитет предлага да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково-посмъртно доц. д-р Кирил Бакърджиев.

Поводът е 100 години от рождението му. Над 200 хасковлии са сложили подписа си под предложението, изпратено до председателя на Общинския съвет Таня Захариева.

Почетен
Кирил Бакърджиев

Големият изследовател на Беломорска Тракия Кирил Бакърджиев е роден на 20 април 1918 г. в село Доганхисар, тогава в пределите на царство България. Пет години по късно след започналите гонения над българското население от гръцките власти семейството му е принудено да поеме бежанския път към Хасково. Въпреки трудния живот Кирил успява да завърши духовна семинария, а по-късно и ветеринарна медицина в Софийският университет. Започва работа в селекционен център на БНА в Кърджали. Достига във военната ерархия до чин полковник. През 1953 г. след постановление на МС за укрепване на селското стопанство д-р Бакърджиев се премества в Хасково и работи като ветеринарен лекар. Става директор на Ветеринарно медицински център в града. На основата на практическите си наблюдения прави научни разработки. Защитава степените младши, старши научен сътрудник, за да достигне и до докторската си дисертация. Той е първият доктор на ветеринарно медицинските науки в Южна България.

Д-р Кирил Бакърджиев е един от хилядите тракийски българи, преживели бежанската орис и носещи в сърцето си свидния спомен за родната Тракия. Той приема като мисия съхранението и предаването на много хора истината за тракийския въпрос – тема, която за литературата и учебниците беше табу, а историческата наука премълчаваше в продължение на десетилетия. В продължение на шестдесет години съзнателно, с чувство за дълг проучва историята, географията, народното творчество на Доганхисар, което е родно място и на Капитан Петко Войвода.

Инвестира много време и енергия, за да изгради надежден щит против избледняването на спомена. Енергичен по природа, той дълги години е в ръководството на тракийската организация. Има принос за изграждането на Тракийския дом и паметника на Капитан Петко Войвода в Хасково. Най-съществената част от неговата мисия обаче представлява събирателската му дейност: с касетофон в ръка той влиза в почти всеки тракийски дом, за да запише личните спомени на стотици хора.

Съхранените автентични разкази представляват исторически доказателства за това, което се е случило реално в Беломорска Тракия през 1913 г. и по късно през 1920-25 г. Те са бъдещо градиво за исторически изследвания. Цялата изследователска дейност на д-р Кирил Бакърджиев намира израз в книгите му: „Родното село на Капитан Петко Войвода“, „Република Доганхисар – Градец; Защита и Разгром“ и „Доганхисар – Градец; По Чужди Земи и Брегове“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button