Хасково

Прокуратурата отказа протест пред съда за облекчението за детските градини

Хасковската окръжна прокуратура е отказала да изготви протест до Административния съд във връзка със сигнал от кмета Добри Беливанов.

Става въпрос за сигнала срещу решение на общинския съвет за въвеждане на облекчение за детска градина от 1 лв. на ден. Според градоначалника решението е незаконосъобразно.

От прокуратура съобщиха за Haskovo.info, че няма основание за оспорване на законността на актовете на общинския съвет.

Ето и пълният отговор на прокуратурата:

Във връзка с Ваше запитване, касаещо постъпил в Окръжна прокуратура – Хасково на 16 февруари 2018 г. сигнал от Кмета на Община – Хасково срещу Решение № 615/05.02.2018 г. и Решение № 616/05.02.2018 г. и двете на Общински съвет-Хасково, Ви уведомяваме, следното:

Съгласно чл. 45, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните актове на Общинския съвет или да ги оспорва пред Административния съд в 7-дневен срок. Въпреки така предвидената правна възможност, двете решения не са били оспорвани от Кмета на Община-Хасково пред Административен съд-Хасково, а след изтичането на 7-дневния срок за обжалването им е депозиран сигнал в Окръжна прокуратура-Хасково, в който са изложени доводи за тяхната незаконосъобразност.

По постъпилия на 16 февруари 2018 г. сигнал в Окръжна прокуратура, съответен наблюдаващ прокурор е извършил проверка. В хода на последната са били изискани и получени всички документи във връзка с приетите решения на Общински съвет- гр. Хасково. На база посочените материали с Резолюция от 2 март 2018 г., прокурорът е отказал изготвянето на протест до Административен съд – Хасково за оспорване законосъобразността на актовете на Общински съвет-Хасково, поради липса на основания за това. Прието е, че при вземане на Решение № 615/05.02.2018 г. Общински съвет-гр.Хасково не е допуснал закононарушение при отстраняването на очевидна фактическа грешка, доколкото не е налице промяна на формираната от него воля, а само е внесена яснота в същата с точното посочване на конкретната алинея на чл. 26 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Относно Решение № 616/05.02.2018 г. на Общински съвет-Хасково е прието, че не са налице съществени нарушения на разписаната в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Хасково процедура по приемането на същото решение.

Препис от резолюцията на Окръжна прокуратура-Хасково е изпратена на подателя на сигнала, който може да я обжалва пред Апелативна прокуратура – Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.03.2018 17:00 17:00

А прокуратурата защо не погледне заплатите на тези некадърници общинските съветници? Председателят взема 2 200 лева!!!! Съветниците са с по над 1000 .За колковреме 1 заседание месечно за два часа. Има нарушение господа прокурори тези некадърници го оплетоха. Един месец стоя на сайта на общината грешно /според тях технически/ предложение те си го гласуваха , после се осъзнаха и направиха нова сесия извънредна да си коригират грешката.- оплескаха я съвсем…Накарайте някой да коментира как точно се изчисляват таксите? Всеки месец ли родителите ще носят деклерация че имат постоянен адрес в Хасково. Ако аз работя в Хасково но съм от селата, и ми е по-удобно детето ми да е в градска детска градина имам ли облекчение? Или плащам над 70 лева защото детето ми е в предучилищна група?
и още
-текстът на чл.26, ал.3 гласи следното:

„(3) За Целодневни детски градини и Обединени детски заведения , размерът на месечната такса е, както следва:

а/ за град Хасково – 45 лв. такса, от които 25 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 20 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №33 от 29.12.2015 г./

б/ за селата – 45 лв. такса, от които 15 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 30 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №664 от 25.07.2014 г./

в/ за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини по реда на чл.20, ал.2 от ЗНП, се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна. 5 и 6-годишните деца, посещаващи подготвителни групи, ползват всички преференции по отношение на разходите за храна, касаещи и таксите за ползване на детски градини. /приет с Решение №545 от 31.01.2014 г./“

-с новосъздаденият чл.26 б се приема следното правило:

„За общински детски градини се въвежда облекчение при заплащане на сумите по чл.26, ал.3 от Наредбата, като родителят или настойникът заплаща сума в размер на 1 /един/ лев на присъствен ден на детето при наличие на следното условие: *постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково“.

Така създаденият чл.26 б може да бъде тълкуван нееднозначно, като са налице поне следните 3 варианта:

-да се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по 1 лв. на присъствен ден

-доколкото е въведен израза „облекчение при заплащане на сумите“ е възможно тълкуване, при което да се дължи по 1 лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по 2 лв. на ден

-да се заплаща единствено 1 лв. на присъствен ден
Нека да го обяснят бе- да опяснят и това мазало което сътвориха

съдия
съдия
09.03.2018 17:22 17:22
Отговор до  Анонимен

интересно от кога прокуратурата казва дали е законно или не? Сякаш съд имаше за тая работа..ама нейсе и без него можем хахахаххаа

гербер
гербер
09.03.2018 17:05 17:05

алоууу юристите включете се? Кое тълкуваноие е вярно? Един к..р капан бяхте заложили тука .Нещо в стил защо е Гюро с шапка и защо е гюро без шапка?!
ако вземат по един лев изскачате с тълкуването що не вземат по два, ако вземат по два питате що не вземат по един- и ето че вече е налице безстопанственост от страна на кмета. Евтина схема господа ГЕРБЕРИ

директор
директор
09.03.2018 17:16 17:16

Пфуууу аман от свалени гащи!
Чета и не вярвам на очите си. Безимие от страна на прокуратурата. а защо неказаха точно колко е таксата? Ама после да не питат директорките -защо толкова взехте? Тази наредба е направена така за да оплете директорите на градините. Предвид некатегоричността- възможно е да се начисли такса по различни начини-видно от горните коментари. Както и да изчислят директорите винаги могат да кажат че другия начин е бил по правилен и да ги уволнят. Явно имат гербаджийки кандидати за директорки на градини.

напред
напред
09.03.2018 18:06 18:06

Браво на младите СЪВЕТНИЦИ , само така напред,май на някой почна да му духа

ГОТИНИ
ГОТИНИ
09.03.2018 20:53 20:53

КОИ СА ТЕЗИ?

Back to top button