Хасково

Хасковските евреи и спасението им през 1943 г. в снимки и документи

Документална изложба „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.“ бе открита в Регионалния исторически музей в Хасково.

Съорганизатори са регионалното дружество на евреите „Шалом“ и Държавният архив в Хасково.
С посвещение на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от депортация са подредени документи, снимки, писма, вещи – свидетелства за активното присъствие на тази общност в хасковския край от близо два века. Това е само част от съхраненото в музея за еврейското население , което е имало синагога, училище, благотворителни и културни организации, посочи д-р Виолета Костова, главен уредник.

Музей

Експозицията показва регистъра на хасковската еврейска религиозна община, главната книга на първоначалното еврейско училище „Атиква“ за учебната 1947/48 г., ритуален свещник ханукия и религиозни облекла.

Заедно със списъците за изселване зловещо звучи съхранената заповед на хасковското полицейско комендантство, в която се казва по кои улици е позволено да се движат евреите, в кои кина, гостилници и сладкарници могат да влизат, в кои часове да пазаруват.

Музей

Пред дошлите на откриването на изложбата спомени разказа Аврам Ниего, преживял драматичните събития през март 1943 г., когато за депортиране от Хасково са били планирани 29 еврейски семейства с общо 116 души. Признателен съм на съдбата, че съм се родил и живял в
Хасково, каза той.

Главният секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“ Йосиф Меламед благодари на музея и на Държавния архив за уредената експозиция. Подвигът на целия български народ, на Българската православна църква, на интелектуалците, на отделни личности е завинаги в нашите сърца, подчерта той.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button