Хасково

Хасковският административен съд е сред най-натоварените в страната

Хасковският административен съд е сред най-натоварените в страната, сочи докладът за дейността на ХАС през 2017 г.

Месечната натовареността по щат на магистратите по отношение на делата за разглеждане е 21.04 броя, като действителната натовареност възлиза на 27.30 броя дела месечно. През по-голямата част от отчетния период в ХАС правораздават 6 съдии, тъй като разкритата с решение на Пленума на ВСС 8-ма щатна бройка за съдия не е запълнена и до настоящия момент, а преназначения от Административен съд – Кърджали съдия встъпи в длъжност на 11 октомври 2017 г.Към 31 декември са заети 7 щатни съдийски бройки.

Броят на делата за разглеждане през годината е 2020, новообразуваните са общо 1717. Най-голямо увеличение на постъплението на дела, се наблюдава при тези с предмет по Закона за убежището и бежанците и Закона за чужденците в Република България.

Приключили с акт по същество са 1330 административни и касационни дела, а 271 са били прекратени поради неотстранена нередовност или недопустимост на оспорването. Над 79% от подлежащите на разглеждане дела за 2017г. са приключени до 31 декември.

През отчетния период в инструктивния 3-месечен срок, са свършени общо 1056 административни и касационни дела, което съставлява близо 66% от всички свършени дела през 2017 г.

От върнатите през 2017 г. от ВАС след касационен контрол 244 административни и частни касационни с наказателно-административен характер дела, в 182 случая са изцяло потвърдени съдебните актове, постановени от ХАС. В процентно изражение, броят на потвърдените при касационен контрол актове на съда се равнява на 74, 59% от броя на върнатите от ВАС дела.

Докладът бе представен на общо събрание на съдиите от ХАС. На него присъстваха председателят на Върховния административен съд – Георги Чолаков, Милка Панчева – изпълняващ функциите на зам.-председател на ВАС, Ваня Пунева – председател на трето отделение на ВАС, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково, Иван Стоянов – адм. ръководител на Окръжна прокуратура – Хасково, Пламен Георгиев – председател на Районен съд – Хасково, Иван Маринов – председател на Районен съд – Димитровград и Минка Китова – Председател на Районен съд – Харманли.

Съдия Чолаков даде висока оценка за работата на хасковския съд, като посочи, че се спазват основните принципи за бързина, качество и прозрачност. Председателят на ХАС Хайгухи Бодикян благодари на съдиите за добре свършената работа през годината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button