Любопитно

Александра Драгова гради бляскава балетна кариера, стяга се и за обучение в САЩ

Александра Драгова, която тръгна от хасковския балет „Тангра“, гради бляскава танцова кариера.

Миналата година беше изключително успешна за Александра. Тя записа много участия в различни проекти и състезания, много спечелени титли и награди, включително и стипендии за Англия, Испания, Италия, Германия и Америка. Успешно участие в руския телевизионен проект на ТНТ „Танцы“, където сред повече от 10 000 явили се участници от цял свят в борбата за най-добър танцьор, хасковлийката достигна топ 90.

БалетАлекс участва в съвместния танцов спектакъл на Фондация „ФАЙНАКТ“ и Балет Арабеск – „Градски шум – Черната кутия“, с едни от най-интересните млади хореографи на България – Асен Наков, Филип Миланов, Валери Миленков. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и с подкрепата Държавен музикален и балетен център – София.

„Най-значимият за мен успех е поканата, която получих през декември 2017 г., за участие в продукцията „Докосването на Отело“ – танцов спектакъл на MarioDance Atelier, Румъния и TOKYOtheProductions, САЩ. С хореографи Mario Grosu и ТOKYO, един от най-известните и успешни хореографи в Америка, и танцьори като Брайън Реймънд, Хана Галагър и ДиДжей Смарт (смятан за един от най-всестранно развитите танцьори в света)“, разказа за Haskovo.info Драгова, която е единствената българка, поканена да участва в това шоу. Премиерата ще се състои на 26 април в Националния театър в Клуж Напока, смятан за културна столица на Румъния. А в момента тече трескавата подготовка на спектакъла.

В началото на 2018 г. Александра участва в заснемането фешън филма „Air Flirt“, с който България ще бъде представена на Berlin Fashion Film Festival. „Флирт с въздуха“ е независима и некомерсиална продукция, която се отличава с унифицираност на социалните роли и универсалност на изкуството като световен комуникационен език. Лентата е сътворена с фокус върху детайла и точно там се съдържа и подтекста, който авторите и артистите искат да предадат на публиката като послание, а то би могло да бъде определено по следния начин „Така както душата няма пол и изкуството не се подчинява на дефиниции, няма нещо, което да подчини устремът да бъдем свободни в щастието“.

БалетОсновнo действащo лицe, освен хасковлийката, е и танцьорът Керан Костадинов. Дизайнерските решения са на моделиера Досьо Досев, гримът и прическите – на Албена Петкова. В екипа са още Цветомир Петровски, а кастинг мениджър е Георгина Джендова. Зад кино камерата е Емилиан Дечев, който е и ко-продуцент заедно с режисьора и автора на филма Атанас Лозанов Nasix.

Последното й участие е в Европейската премиера на танцовия спектакъл на Deeply Rooted Dance Theatre – танцова компания със солидна двадесетгодишна история и дълбоки традиции в преподаването и представянето на Афро-американски танц в САЩ и по света.

Спектакълът включва INDUMBA на забележителния хореограф от Южноафриканската република Fana Tshabalala и Desire на Gary Abbott, артистичен директор на компанията. Представя елегантна и провокативна хореография, високо ценена от публиката и от критиците. Работата й се подпомага от редица фондации поради нейната уникалност и значимост за предаването на афро-американските танцови традиции през поколенията.

БалетГостуването на Deeply Rooted Dance Theatre в България се осъществява с подкрепата на MacArthur Foundation, Trust for Mutual Understanding, U.S. Embassy Sofia и Министерство на културата.

Единствените българи, поканени да танцуват на сцената, заедно с компанията са Александра Драгова и Василена Шопова, също изключително талантлив млад хореограф и изпълнител от Пловдив.

Сега на Александра й предстои заминаване в Америка за едномесечно танцово обучение, по покана и предоставена стипендия, при най-добрите и световно известни американски преподаватели и хореографи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button