Регион

Освободиха 54 елени лопатари край Маджарово

Вчера в района на Натура зона Маджарово бяха освободени 54 елени лопатари.

Животните се чувстват добре и вече свикват с новия си дом. С тази сравнително голяма група елени се поставя началото на усилията на екипа на „По-диви Родопи“ за възстановяване на вида в района на Маджарово и язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие.

Еленът лопатар е бил един от най-многобройните видове дивеч в античността, но е бил изтребен от хората в историческо време. Последните костни останки в България са от края на първото хилядолетие след Христа. Преди петдесет години видът е възстановен в няколко ловни стопанства в България.

Елени

Преди да бъдат освободени животните прекараха известно време в ограда за адаптация, което им позволи да свикнат постепенно с новото място. Районът в Натура зона около Маджарово бе специално подбран, като в избора на място е взето предвид наличието на достатъчно храна и добри условия за естествено разселване. Една от кошутите е снабдена с предавател и експертите от екипа вече следят първите й движения в района.

В освобождаването бяха поканени и се включиха представители на СЛРБ Сокол – Харманли, ДГС Маджарово, полицията. Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с местни ловни сдружения и СЛРБ oт години работи за възстановяване на елена лопатар и благородния елен в Източните Родопи. Досега в района на Източните Родопи са освободени над 110 животни, като в дългосрочен план се очаква да бъдат разселяни над 300 животни в рамките на проект LIFE проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe“.

Връщането на лопатарите дава нова перспектива за този регион, както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България. Еленът лопатар заедно с други диви тревопасни животни има решаваща роля за поддържането на мозаечния ландшафт на Родопите. Това е от огромно значение за опазване на биологичното разнообразие в Родопите, което е едно от най-богатите в Европа.

Елени

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button