Любопитно

Йордан Нанчев с приза „Александър Паскалев“, наградиха лауреатите, „4 Magic“ напълниха театъра

Носителят на наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството е Йордан Нанчев.

Писателят получи наградата от председателя на хасковския общински съвет Таня Захариева на тържествена церемония в театър „Иван Димов“.

Захариева изреди заслугите и творчеството на Нанчев, който е пръв директор на литературния музей, автор на много изследвания, сред които за Александър Паскалев, Асен Златаров, Пейо Яворов, хасковските поети и писатели и автор на бележки за културния живот на Хасково.

Нанчев призна, че не е могъл да опази литературния музей и да създаде музей на Александър Паскалев. Той цитира Атанас Далчев, че животът на всеки човек е един неуспех. Носителят на голямата награда си пожела друг да направи музея на Паскалев и посвети приза на свой учител, университетски преподавател и съмишленици. „Благодаря на Бог, че ме е орисал да се занимавам с литература“, каза още Йордан Нанчев.

Награди

Кметът Добри Беливанов и председателят на журито доц. Ивайло Христов наградиха лауреатите в националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. За първи път община Хасково връчва награда на издателство с най-голям принос към националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Наградата на издателство с най-много дебютни книги на „Южна пролет“ 2018 г. е за „Жанет 45“.

Званието лауреат, бронзов „Пегас“ и финансова награда в жанр проза получи Николай Терзийски за книгата „Отлъчване“. Лауреат в жанра поезия е за Иван Вълев за стихосбирката „Завой“. С „Пегас“ в жанра драматургия е Петър Влайков от хасковския театър „Иван Димов“ за пиесата „Да се преструваш е прекрасно“. Лауреат за детска литература е Зорница Иванова за книгата „Мая и концертът на талантите“.

Съпътстваща награда в жанра проза се присъжда на Наталия Делева за романа „Невидими“. Съпътстващи награди в жанра поезия се присъждат на Вангел Имреоров за стихосбирката „Напускане на спомена“, Лилия Йовнова за „Моментът преди порастване“ и за Даниел Тунев от сдружение за култура „Хасково 2015“ за „Чудовища и милосърдие“. Съпътстваща награда за детска литература от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ е за Лида Пантелеева за „Изгубената мелодия на духчето Йойо“.

Награди

Театралният салон бе изпълнен с деца и младежи, които бяха дошли за участието в програмата на момичетата от групата „4 Magic“, победители от последното издание на „X Factor“. Те стартираха 30-минутното си участие с първата им песен Together (Вечерай, Радо), която е смесица между съвременна и българска народна музика.

Награди

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.04.2018 14:23 14:23

И какьв е тоя тайнствен шеф на жури,че никьде го няма на снимка?Някой да е чувал нещо за лицето доц. Ивайло Христов? В Хасково инфо да го бяхте снимали,поне да го видим. А той да не би да се крие и да не желае?

Back to top button