Хасково

Единственият случай на туларемия за страната е в Хасковско

За случай на туларемия в Хасковска област, регистриран през последната седмица, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Това е и единственият случай за страната. Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост. Основен източник и резервоар на заразата в природата са различни животни – основно гризачи, най-често зайци и мишки, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата. Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването не служи като източник на инфекция за околните хора. Заразата поразява далака, черния дроб и лимфните възли.

Човек може да се зарази по няколко начина: през наранена кожа и лигавици, при одраскване или порязване и замърсяване с кръв от болно животно, например при дране и обработка на месото на дивеча, чрез вода и храна, замърсени с отделянията на болни животни, чрез ухапване от кърлежи или по-рядко от комари и други кръвосмучещи насекоми.

Не трябва да се консумира месо на умрели диви зайци, недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода, оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване, избягване на консумация на вода от непроверени водоизточници, обилно измиване на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

През седмицата в региона има още по един случай на остър вирусен хепатит и скарлатина, 10 са с гастроентерит, а 37 са пипнали варицела.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аНН
аНН
22.05.2018 15:16 15:16

ПЪЛНО Е С КЪРЛЕЖИ В ХАСКОВО!

Back to top button