Любопитно

62 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи

Общо 62 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи – 30 от района на Маджарово и 32 от района на язовир Студен кладенец тази година, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.

През 2018 г. малките са сравнително повече в сравнение с предходната, когато гнездата напуснаха общо 51 лешоядчета. Това е равносметката от редовния мониторинг на белоглав лешояд, направен от БДЗП през юли. И този сезон се запазва положителната тенденцията за ръст в популацията на вида след като в началото на размножителния сезон тази година бяха регистрирани 94 заети гнездови територии.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки и тежат около 7 – 8 кг., а понякога и повече.

Лешояди

Първото излетяло малко за сезона е наблюдавано в района на Студен кладенец още в средата на юли, но част от малките ще излетят по-късно – през август. Първите уроци са най-трудни, защото малките са все още неопитни. Затова и докато придобият достатъчно опит родителите им са непрекъснато до тях. През първите седмици младите птици не се отдалечават много от гнездата и не изминават големи разстояния. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си за да улавят въздушните течения. Това е периодът, в който може да се види не дотам типично поведение за лешоядите, които обикновено сме свикнали да гледаме реещи се в небето.

Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. В този момент младите лешояди са и най-уязвими, затова от 2017 г. насам се осигурява наблюдение и охрана на повечето от гнездовите колонии в Източни Родопи. Тази дейност цели оказване на помощ на бедстващи лешоядчета, изпаднали в подобна ситуация.

В рамките на проекта LIFE Vultures в началото на лятото на две млади птици бяха поставени сателитни предаватели, което позволява да се следят първите им стъпки на живо и в реално време. Едното маркирано лешоядче е от скали в района на Маджарово, а другото от Студен кладенец, където до този момент не са маркирани млади лешояди с предаватели. До момента са маркирани общо 8 млади птици с предаватели, от които 5 за съжаление загинаха. Едно маркирано през 2016 г. е все още живо и се намира в Турция към момента, а тазгодишните две птици все още не са напуснали гнездата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button