Хасково

Предупреждават за опасност от пожари с жегите

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, предупреждават от МВР.

През следващите два дни за половината Хасковска област е в сила жълт и оранжев индекс за опасност от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Валежи не се очакват, а през следващата седмица градусите ще достигнат 35.

За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото трябва да се спазват правила за пожарна безопасност.

От пожарната припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния сезон: недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда, всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене, не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете. Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар.

Разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.

При пожар потърсете помощ на телефон 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button