Любопитно

Констанца Колева и Анастасия Тонкова откриха красива изложба с песните на Джани Дауд

Художничките Констанца Колева и Анастасия Тонкова откриха тази вечер красивата си съвместна изложба живопис и колаж „Ту тук, ту там“ в димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Съвместната изложбата на младите художнички е почти интимен проект за вътрешния конфликт на три поколения български творци – да работят ли в България или да бъдат граждани на света, оставайки верни на собствената си национална и художествена идентичност, казва уредникът на галерията Антоанета Станчева, майка на Констанца. Тя запознава двете художнички преди година и те намират допирните точки в творчеството си.

Изложба

За хубавата атмосфера на откриването на изложбата се погрижи и народната певица Джани Дауд от Хасково. Джани вече е приета в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Изложба

Анастасия Тонкова-Шрьодле е родена през 1983 г. във Велико Търново. През 2006 г. завършва висше образование, специалност Изящни изкуства – Стенопис и Педагогика на изобразителното изкуство във Факултет Изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

В периода 2006-2008 г. с подкрепата на DAAD-стипендия по изкуствата – успява да осъществи една дългогодишна своя мечта и да продължи образование си в Академията по изящни изкуства в Мюнхен. Посредством избраната специалност Арт-терапия, тя открива нови хоризонти и гледни точки както към креативните процеси, така и към изкуството като мироглед и начин на изразяване.
2007 г. на Международното Биенале на хумора и сатирата в Габрово, получава отличието за млад творец на LionsClub, БаденХеленентал, Австрия.

Изложба

През 2008 и 2009 г. следват участия в Летни академии с проф. Бернхард Холлеман, осъществени с подкрепата на стипендии от LionsClub, БаденХеленентал, Австрия. Член е на СБХ и на Българската асоциация по арт терапия.

От 2012 г. е преподавател в катедра Стенопис на Факултет Изящни изкуства към Великотърновски университет. През 2012 г. Анастасия Тонкова е стипендиант на Културен отдел – община Мюнхен във Вила Валдберта, Фелдафинг, Германия както и гост на организацията GEDOK Munchen по програмата Artistin Residence.

Предизвикателството през последните години пред Анастасия Тонкова да свързва България и Баварската провинция намира отражение както в професионален, така и в личен план. Животът между двете култури оставя неизбежно следи и в нейните креативни търсения.

Констанца Колева е родена през 1994 г. в Хасково. През 2013 г. завършва НУИИ „Илия Петров“ – София, специалност живопис. Част от постиженията във времето на обучението й в Националната художествена гимназия са: Награда за изработка на ключова визия на марката „Девин“, едногодишна стипендия на Американската Фондация за България, едногодишна стипендия на Министерството на културата в раздел „Живопис“ за ученици от средните художествени училища и др.

През същата година заминава за Обединеното кралство и постъпва в лондонския университет „Метрополитен“, където през 2016 г. завършва специалността „Мебелен и продуктов дизайн“ – бакалавърска степен .

Изложба

По време на обучението си взема участие в коледни базари за продуктов дизайн в Лондон, както и участва в „Седмицата на дизайна в Милано“ (2015 г.).

През 2017 г. Констанца продължава обучението си в университета „Голдсмит“ в Лондон – магистърска степен, специалност „Дизайн – широка практика“, която й предстои да завърши до края на 2018 г. По време на магистратурата си се включва в проекти с креативни и социални задачи с общини, арт училища и галерии в Обединеното кралство. Паралелно с обучението си, Констанца преподава рисуване, колаж и приложни изкуства в частно училище в Лондон, прилагайки арт терапия, кураторска работа и др. Ето защо творчеството й е вдъхновено от дейностите, с които пряко е свързана работата й в университета.

Предизвикателството, което си поставя Констанца за в бъдеще, е да комбинира интереса си към визуалните и приложни изкуства към дизайна и арт терапевтичните методи в работата си с хора от различни възрастови, социални и етнически групи.

Настоящата изложба е завършек на летния семестър на Констанца, през който тя практикува като куратор и автор на колажи в галерия „Максо“ – Барселона по програма „Еразъм +“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button