Регион

Откриха първата златна монета в Лютица

Екипът, ръководен от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, който проучва средновековния град Лютица край Ивайловград е намерил първата златна монета на този обект.

Тя е от типа „Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254)“ и е отнасяна към този никейски император, от периода на интензивни златни и медни монетосечения, правени от венецианците в Константинопол. Монетите са използвани в този български град още от около 1215 г., предаде „Фокус“, цитирайки НИМ.

По-точна датировка на златната монета, според проф. Константин Дочев, е 1240 – 1260 г. Тя не е била в обращение дълго време, но е преминала през ръцете на няколко сарафи, което личи от графитите по нея.

След като през юли в Лютица бе открит печатът на императрица Йоланда Монфератска, сега намирането на златна монета показва, че това място е богат извор на информация и богатства. И това е само първата златна монета, като специалистите очакват да намерят и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button