Хасково

Хасково прехвърля на държавата 370 язовира, общината не може да ги поддържа

Безвъзмездно прехвърляне на 370 общински язовира в собственост на държавата предлага с докладна за септемврийската сесия на общинския съвет кметът Добри Беливанов.

Подобна докладна, но за прехвърлянето на 420 язовира беше внесена за юлската сесия. Общинският съвет я отхвърли, защото сред тях имаше и такива, отдадени на концесия и това стопира тяхното прехвърляне.

Повечето от общинските язовири са с нарушени стени, преливници, изпускатели и реално не функционират като изравнители. При интензивни валежи наличните язовири не осигуряват задържане на водните маси и водата свободно се стича по деретата, като причинява заливания на жилищни райони, стопански постройки, инфраструктура и земи в съседство. Необходими са аварийно-възстановителни работи за всеки язовир – по дига, откоси, изпускател и преливник. Тези мерки следва да се конкретизират от хидроинженери, които да подготвят документацията и да контролират изпълнението на възстановителните работи.

За ремонта на един язовир с площ до 10 декара се изискват минимум от 3000 до 5000 лв., отделно за техническо обслужване се изискват средства и персонал ежегодно.

Община Хасково среща затруднение в намирането на хидроинженери. На практика в общината няма достатъчно компетентни в тази област специалисти и не разполага с необходимите за тази дейност средства.

В тази връзка общината иска да ги прехвърли безвъзмездно на държавата. Ако общинският съвет одобри предложението кметът трябва да направи мотивирано предложение до Министерството на икономиката за промяна собствеността на язовирите. Предлага се и предварително изпълнение на решението.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Желю Желев
Желю Желев
23.09.2018 12:12 12:12

Беливанов да ни прехвърли ХАСКОВЦИ на Одринския валия,тъй и тъѝ не може да се справя с управлението,оситуряването и просперитета ни!!!!!

Хасковлия
Хасковлия
23.09.2018 17:11 17:11

Дърт лентяй, за нищо не го бива, лежи на стари лаври, опак човек и нелицеприятен! Как ще го изтърпим до края на мандата?

Tonich
Tonich
24.09.2018 8:37 8:37

Голяма далавера с тези язовири…. Общината вземаше наем от тях и не потдържаше, наемателите, повечето мислещи се за мутри и по правило тарикати, също не потдържат ….е то иде време да се скапят…. И сега ще подарява на държавата, пък тя е един стопанин, най много да прекопае стените и да се свърши . има язовир, има проблем… А от къде ще се напояват градините на хората, къде ще пият вода животните по къра, къде ще ходим за риба ???
Някой мисли ли за народа ?

Back to top button