Хасково

10 училища в Хасково искат маломерни паралелки

10 училища в община Хасково искат утвърждаването на маломерни паралелки, става ясно от докладна на кмета Добри Беливанов за септемврийската сесия на общинския съвет.

По закон се допуска съществуването на паралелки с ученици под минималния брой, който за паралелки 1 – 5 клас е 16 ученици, а за паралелки 5 – 12 клас е 18 ученици.

В общината са постъпили мотивирани искания от директорите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Конуш, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Малево, ОУ „Христо Ботев“ – Войводово, ОУ „Христо Ботев“ – Долно Големанци, ОУ „Христо Ботев“ – Динево, ОУ „Васил Левски“ – Книжовник и детска градина №21 „Вихрогонче“ – група Въгларово с искане за утвърждаване на паралелки с брой ученици и група с брой деца в детската градина под минималния. Тук разрешение от финансиращия орган и от началника на Регионалното управление на образованието не е необходимо.

Постъпили са искания и от директорите на хасковските ОУ „Любен Каравелов“, СУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Васил Левски“ и СУ „Стефан Караджа“ с искане за утвърждаване на паралелки с брой ученици под минималния. С изключение на директора на Спортното училище, останалите директори не са заявили необходимост от допълнителни средства от общинския бюджет за издръжка на паралелките, извън средствата по Единните разходни стандарти за издръжка на учениците. В Спортното искат две маломерни паралелки, а останалите – по една.

Предложението е да се разрешат маломерните паралелки, а Спортното училище да се дофинансира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button