Любопитно

Художници пресъздадоха забележителности за празника на Свиленград

Нови 27 картини, представящи красотите и забележителностите на Свиленград и региона, бяха създадени на Четвъртия национален пленер „Нарисувани усещания“, съобщават от общината.

Изложба с творбите бе открита в Арт галерията. Картините ще могат да се видят там до края на месец октомври. Събитието се провежда по случай Деня на Свиленград – 5 октомври.

Изложба

Тази година в пленера участваха 10 художници от различни градове – известният акварелист Иван Додов, експресионистът и член на Съюза на българските художници Владимир Запрянов, Ася Аксентиева – текстилен дизайнер и живописец, Марияна Чолева – живописец, Светла Тенева – живописец и дизайнер на обувки, Никола Станков – музикант и художник, Мария Стоева – студентка в Художествената академия, както и местните художници Ивалина Кръстева-Недева – текстилен дизайнер, Елена Делибизова – интериорен дизайнер и Златомира Костова – експресионист.

Творците пресъздадоха върху платна своите виждания за стария мост на река Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, скалната църква в Михалич. Интересни са вариациите на 500-годишния каменен мост, който е изобразен в 10 различни начина, включително и кубистичен. Използвани са техниките акварел, сух пастел, акрил и др.

Изложба

Тази година участниците в пленера посетиха и съседния турски град Одрин, където рисуваха двете български църкви – „Св. св. Константин и Елена“ в чест на 10-годишнината от реставрирането й, и църквата „Св. Георги“ по случай 10-годишнината на филиала на читалище „Просвета 1870“, който е открит към нея. На тези творби общината ще направи репродукции и ще ги дари на читалището в Одрин.

Над 80 са вече картините в Художествения фонд на общината, нарисувани от гостуващите на Свиленград художници през последните 4 години от създаването на пленера. Следващата година при подходящ повод всички те ще бъдат изложени на открито на пешеходната част в центъра на града, за да могат много повече хора да им се любуват, съобщи заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова.

Празничната програма на Свиленград

Празничните прояви по случай Деня на Свиленград – 5 октомври, продължават през цялата седмица. 1 октомври е посветен на театъра. Постановката за децата на Театрална работилница – Казанлък, „Безценното камъче“ по Ангел Каралийчев се игра от 11 часа в салона на читалище „Просвета – 1870“. Тази вечер от 18:30 часа на същата сцена жителите и гостите на Свиленград ще могат да гледат популярните и обичани актьори Асен Блатечки, Койна Русева, Милена Маркова-Маца и Стефан Иванов в спектакъла „Лъжата“, постановка – Борислав Чакринов. Входът е свободен.

Спектакъл на откритата сцена до Стария мост на Марица ще имат възможност да гледат децата на 2 октомври от 13 часа – „Пипи Дългото чорапче“ на МДТ „Константин Кисимов“, Велико Търново. Същият ден, от 17:30 часа в Ритуалната зала на общината ще се състои ежегодната церемония по връчване на наградата на Лайънс клуб „Свилена“ „Подай ръка на доброто“. Веднага след това, от 18:30 часа в залата на читалището е концертът на струнен квартет „Дестъни“.

На 3 октомври в Историческия музей ще бъде открито ново пано в алеята на славата, посветено на родения в Свиленград Митрополит Герасим Струмишки. Мултимедийна презентация ще разкрие повече за живота на този радетел за утвърждаване на българщината.
Забавното шоу „Талантите на Свиленград“ ще започне от 17:30 часа в читалище „Просвета – 1870“. B нeгo мoгaт дa yчacтвaт вcички на възраст от 3 до 103 години, кoитo cмятaт, чe ca интepecни, aтpaктивни и зaбaвни; кoитo имaт дapбa и иcкaт дa я пoкaжaт пpeд пyбликa.

Награждаване на победителите в Националния конкурс „Съхранена памет“, обявен от Исторически музей – Свиленград, ще се проведе от 18 часа в музея. От 19 часа на площад „Пети октомври“ ще започне Четвъртият фестивал на духовите оркестри.

По традиция празничният ден – 5 октомври, ще започне с тържествена литургия за благоденствие на Свиленград в храм „Св. Троица“.

Поднасянето на венци и цветя на връх Шейновец е обявено за 11:30 часа. От 15 часа с подкрепата на Ротари клуб ще се проведе общоградски крос за ученици за купа „Пети октомври“.

Кулминацията на празничната програма е откриването на нова Общинска библиотека. Церемонията ще се състои от 18:30 часа

На 6 и 7 октомври за четвърта поредна година фестивалът на старата градска песен „С песен от свила- минаха година“ ще огласи салона на читалище „Васил Левски – 1933“ в квартал „Кап. Петко войвода“.

На 8 октомври от 18 часа в новата библиотека ще се състои среща с поетесата Надежда Захариева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button