Хасково

Над 100 000 птици ще бъдат умъртвени в двете ферми край Хасково

Над 100 000 патици и бройлери ще бъдат умъртвени в двете ферми край Хасково, където са констатирани огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

Мерките срещу разпространението на вируса включват 10-километрова зона, в която ще се вземат проби от птиците и ще бъде забранено движението на птици и птичи продукти. В нея има още няколко птицеферми, но те са по-малки, уточниха от агенцията.

Предстои днес да заседава областната епизоотична комисия, на която ще бъдат набелязани още мерки.

Вирусът в двете огнища не е опасен за хората. В изключително редки случаи може да бъдат наблюдавани леки респираторни признаци, подобни на грип. Заразяването обаче може да стане само в пряк контакт с болни птици, обитанието им или фуража. Няма проблем при консумация на месо или яйца от заразени птици, категорични са от Агенцията по храните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button