Външни публикации

Часовникът Casio G-Shock GPW1000

През 2014 г. марката Casio за първи път пуска още един интересен технологичен часовник, който никога преди света на часовниците не е виждал. Като част от колекцията G-Shock, една от най-култовите в семейството на Casio, G-Shock GPW1000 синхронизира и получава както радиосигнали от атомен часовник, така и сигнали от сателити от глобалната позиционираща система (GPS). Първата функция познаваме от по-дълго време и тя присъства в доста от моделите на Casio в различните колекции. През последните няколко години, особено с популяризирането на Seiko Astron, обществеността свиква с последната идея, кварцовите часовници винаги да могат да бъдат точни, навсякъде по света. И двете системи за получаване на точното време от сигнали имат плюсове и минуси. Така че Casio реши да проектира часовник, който може да се свърже и едновременно и по двата начина.

ЧасовнициCasio G-Shock GPW1000 включва нова технология, която Casio съвместно разработи със Sony. Заедно двете компании разработиха миниатюрна система за ниска консумация на енергия за преглеждане на GPS сигнали, както и шестбандов радиоприемник за получаване на сигнали от шестте атомни часовника по света. Атомните часовници излъчват радио сигнал, който часовниците могат да използват, за да се актуализират с точното време. Това изисква ниска консумация на енергия и е относително ефективно, ако се приеме наличието на сигнал. Радиосигналите обаче са достъпни само в определени части на света. Casio G-Shock GPW1000 по подразбиране ще търси радиосигнали за атомен часовник и автоматично ще актуализира времето, но ако те не са на разположение, то може да получава GPS сигнали, за да актуализира не само времето, но и местоположението на текущия часови пояс на потребителя. GPS сигналите също имат минус, че не могат да бъдат приемани сред високи сгради, в гористи местности и др., така, че при случаи, когато е възпрепятствано по някакъв начин свързването с глобалната позиционираща система (GPS), на разположение на този часовник Casio е другия вариант с радиосверяване.

По дизайн Casio създаде този модел GPW1000 на Casio G-Shock така, че да се вмести в нарастващата колекция от чисто аналогови часовници G-Shock. Един един бърз поглед върху циферблата показва, че часовникът включва много от функциите, които можем да очакваме от по-новия и по-стилен модел на G-Shock на Casio. Дисплеят съдържа две времеви зони с един поглед, индикатор AM / PM, индикатор за ден на седмицата и дата. GPW1000 също така включва различни световни времеви и пътни функции, както и таймер и аларма. Също така GPS системата ще показва дали се намирате в северното или южното полукълбо. Освен това Casio твърди, че слънчевата клетка на GPW1000 и моторите за преместване на стрелките са намалели с около 26%. Идеята, която стои зад Casio G-Shock GPW-1000 е не само да комбинира различните функции, но и да го направи по ефективен начин, който не изисква твърде много енергия. Часовниците от този тип, които са снабдени със слънчева енергия, имат ограничена способност да захранват всички тези сложни функции правилно и за дълго време, така че за Casio трябва да бъде голяма стъпка и ползва, че този G-Shock може да използва и двете функции за свързване със същия по-нисък модел на потребление.

Не е изненада, че компания като Casio отново търси иновацията и функционалността в своите часовници. С огромния си ресурс за развитие на технологичността и дизайна японският производител не спира да се налага като една от най-успелите марки в света на часовниците, предлагащи модели в ниския и високия ценови диапазон, в класическия, спортния и спортно-елегантния стил, както и модели с различна степен на функционалност. Обхващащи пълния набор от желания на потребителите, Casio има какво да предложи на всеки един от тях с многобройните си модели, разделени в различни колекции. Не на последно място е всеобхватното разпространение на часовници Касио навсякъде по света. Така те са качествени, многобройни и достъпни за феновете на марката и не спират да поддрържат интереса на своите почитатели, както и постоянно на набират нови фенове.

Автор: Мегамол за часовници

Back to top button