Регион

Община Свиленград вече е с Общ устройствен план

Община Свиленград приключи процедурата по разработване и одобрение на Общ устройствен план, съобщават от кметството.

Планът беше приет от общинския съвет и влезе в сила. Документът обхваща устройството на цялата територия на общината – града и 22 села, и има стратегическо значение за развитието й. Преди четири години бе създаден Общ устройствен план за град Свиленград, който сега се допълва с включването на всички села. Администрацията на кмета Георги Манолов осъществи идеята поетапно през последните шест години. За първи път в историята си общината разполага с подобен основополагащ устройствен документ и е една от малкото общини в България, успяла да го реализира.

Свиленград

Общият устройствен план на общината е главният инструмент за осъществяване на дългосрочните цели за пространствено развитие на общината в 20-годишен период, заяви при представянето му главният архитект на общината Анастас Карчев. Планът допринася за развитието на местната територия, не само заради нуждата от спазването на закона, а и заради възможностите, които това планиране дава за проектиране и инвестиране – определя къде какво да се строи, какво се допуска да се разполага в определена територия, къде е подземната инфраструктура, кои са границите на населените места, кои са териториите със специално или смесено предназначение, обясни арх. Карчев. Инвестиционните намерения на бизнеса или общината ще могат да се изпълняват в по-кратки срокове. При кандидатстване с проекти за външно финансиране ще се спестява време, което иначе се губи в процедури за устройствени планове и предпроектиране.

Всичко това улеснява значително проектирането и изграждането на нови благоустройствени обекти. Общият устройствен план дава законодателна възможност да се строи извън регулационните граници на населените места. С приемането му, в чертите на селата ще се включат нови територии, които вече се използват от населението.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button