Хасково

Засилено полицейско присъствие по пътищата в Хасковско за студентския празник

По пътищата на страната и Хасковска област ще има засилено полицейско присъствие на 7, 8 и 9 декември. Целта е да бъдат намалени предпоставките за настъпване на пътни инциденти с участие на автомобили, превозващи студенти, съобщават от областната дирекция на МВР.

Пътните полицаи ще проверяват водачите за правоспособност, употреба на алкохол и спазване на скоростните режими. Управителите и охраната на заведения за развлечение и хранене ще бъдат предупредени да вземат превантивни мерки за предотвратяване на опити за управление на автомобили от лица в нетрезво състояние. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за употреба на алкохол и за спазване на правилата за безопасно движение.

Полицията призовава гражданите, ако забележат нарушения на обществения ред, условия или действия застрашаващи сигурността на гражданите по време на студентския празник незабавно да сигнализират на тел. 112.

За безопасно пътуване по време на предстоящите празници, пътна полиция препоръчва на студентите да се погрижат за техническото състояние на автомобила, с който ще се придвижват към местата за празнуване. При пътуване на по-дълго разстояние – до заведение, хижа или хотел в планината, те трябва да предвидят възможна промяна в метеорологичните условия и да оборудват автомобила със зимни гуми и вериги против сняг, да се уверят че осветителната и отоплителната система на колата са в изправност и да си осигурят водач, с достатъчно опит зад волана. Добре пътуването да бъде планирано така, че да се осъществи в светлата част на денонощието. Ако празникът е организиран в рамките на града, в който студентите живеят или учат е най-добре да оставят автомобила и да си спестят притеснения и рискове.

Изключително важно е да не се правят никакви компромиси по отношение употребата на алкохол от водачите. Доказано е, че дори когато поетият алкохол е в малки количества и не се отчита от уредите за проверка, той оказва влияние върху реакциите и преценката за рисковете по време на шофиране. Празничната еуфория също може да затрудни преценката на водача, дори и когато не е употребил алкохол. Приповдигнатото настроение често води до подценяване на опасностите и до поемане на необмислени рискове. Понякога пътниците в автомобила също са източник на риск – подпийналата компания може да окаже влияние на водача за вземане на емоционални, погрешни решения, а шумните разговори и високите децибели на музиката в купето пречат на концентрацията на шофьора и отклоняват вниманието му.

Пътните полицаи препоръчват предварително да бъде определен водачът, който ще управлява автомобила по обратния маршрут, а той да ограничи употребата на алкохол в празничната нощ и да си осигури достатъчно сън, за да е бодър на следващия ден. В никакъв случай да не сяда зад волана ако не е напълно трезвен и не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако се окаже, че никой не е достатъчно бодър и трезвен, за да шофира по-добре да се отложи пътуването. Недоспиването и махмурлукът са не по-малко опасни при управление на автомобил, от състоянието на опиване. Ако водачът усети понижаване на тонуса или сънливост по време на пътуването трябва да намали скоростта на движение и да увеличи дистанцията, а най-добре – да спре за почивка край пътя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мишкини тупортии
Мишкини тупортии
07.12.2018 8:30 8:30

То в Хасково…, студент до студента, мила моя майноле…, че и от други градове идват в Хасково да празнуват!

Back to top button