Хасково

Млади учени представиха новостите в астрономията на годишен семинар в Хасково

Млади учени, основно от Хасково, представиха новостите в астрономията на Деветия годишен семинар на природните науки „По стъпките на Хелиос“ в Младежкия център.

На традиционния сминар по Коледа членове на Астрономически клуб „Хелиос“ разказват за своите достижения, опит и научни изследвания в областта на природните науки пред настоящите възпитаници на Астрономическата обсерватория с ръководител Йоана Кокотанекова и студенти.

Семинар

Програмата предвиждаше 5 научни доклада. Д-р Георги Латев от Института по астрономия с НАО „Рожен“ при БАН се представи с доклад на тема „Разкрити резултати за АЕ Aquarii и ТТ Ari от (Т)АО Андромеда“. Д-р Росита Кокотанекова, изследовател в Европейската южна обсерватория, Гархинг, Мюнхен, Германия участва с доклад на тема „В очакване на първите резултати от посещението на New Horizons до Ултима Туле – най-отдалеченото тяло в Слънчевата система, достигнато от космически кораб“.

Ас. д-р Веселин Филев от Институт по математика и информатика при БАН представи „Фазови преходи“, гл. ас. д-р Стефан Каратодоров от Института по физика на твърдото тяло при БАН говори за „Нобеловите награди по физика за 2018 г.: оптични лазерни пинсети и свръхкратки лазерни импулси“ и д-р Илия Вълев, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново участва със „Звездна нощ над Царевец – за една добра инициатива между РИМ-Велико Търново И НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button