Хасково

Мъж пипна трихинелоза от пържоли от диво прасе

Мъж се е разболял от трихинелоза в Хасковска област, съобщават от здравното министерство.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково са информирали министерството вчера, че случаят на заболяването е лабораторно потвърден. Мъжът е консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен с болния.

В министерство е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица. Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

Задължително трябва да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови или полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Криско- Писко
Криско- Писко
11.01.2019 11:48 11:48

Свинско да се купува само от утвърдени магазини и фирми А тяхното месо дали е изследвано ЕДВА ли Бай Ганю да си направи тоя труд свързан с плащане НЕ ВЯРВАМ Остава само Господ да ни пази Призовавам всички ловджии вместо да отсрелват диви прасета да си наврът пушките в задниците най добри за тая цел са едноцевките

Back to top button