Хасково

До 4817 скочиха делата в Хасковския районен съд, ИВСС оцени високо работата на магистратите

Повишава се натовареността и постъпилите дела в Хасковския районен съд през последните години, е отчетено на последното общо събрание на съда.

На него са били обсъдени резултатите от комплексна планова проверка, извършена от Инспектората към Висшия съдебен съвет по образуването, движението и приключването на наказателните дела за 2016 и 2017 г. Отчетени са добри резултати в работата на съда в условията на все по-голяма натовареност. През 2016 г. са образувани общо 4521 дела, от които 2962 граждански и административни дела и 1559 наказателни дела, а през 2017 г. – общо 4786 дела, от които 3210 граждански и административни дела и 1576 наказателни дела. Тази тенденция се запазва и през 2018 г., когато в Районен съд – Хасково са образувани общо 4817 дела, от които 3049 граждански и административни дела и 1768 наказателни дела. В Акта от извършената проверка е констатирано, че съдът работи по План за стратегическо управление за периода 2016 – 2018 г. Заложените в него цели и мерки, изцяло в насока повишаване качеството и бързината на правораздаването, гарантиране на равни права и достъп до правосъдие, се прилагат последователно. Изводите са за организация и осъществяване на правораздавателната дейност в съда на много добро ниво, за управление на съда, насочено към подобряване на дейността му чрез повишаване качеството на работа на всеки съдия, като председателят е активно подпомаган от всички магистрати.

Генералният извод е, че съдиите полагат усилия при проучването, разглеждането, решаването и написването на съдебните актове в законните срокове. От проверените дела не се установи противоречива съдебна практика, предвид факта че повече от оспорваните актове са потвърдени от въззивната и касационната инстанция. Установено е и полагането на усилия за подобряване на общественото доверие в съда чрез предоставяне на компетентни и бързи услуги на гражданите и улесняване на достъпа им до съда, което е приоритет за ръководството на Районен съд – Хасково.

Инспекторатът към ВСС дава и две препоръки. Едната е за отразяване на конкретния начин за унищожаване на веществени доказателства, а другата – за периодичен контрол по спазване на издадената от председателя на съда заповед за изготвяне в електронна форма на всички съдебни актове и удостоверителни изявления по всички дела, целяща да обезпечи усилията на съдебната власт, насочени към електронно правосъдие.

Предстои до 31 януари да бъде изготвен от председателя на съда Пламен Георгиев годишен доклад за дейността.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button