Хасково

Отменят наредбата за търговската дейност в община Хасково

Кметът Добри Беливанов е внесъл докладна до общинския съвет за отмяна на Наредбата за търговската дейност в община Хасково.

В предложението е записано, че наредбата е приета с решение на общинския съвет от 2009 г. При извършен мониторинг на разпоредбите й се установило, че Наредбата противоречи на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, както и че липсва законова делегация за приемането й, поради което следва да бъде отменена.

Съгласно чл. 1, ал. 2 от Наредбата са регламентирани следните режими: Уведомителен режим: за извършване на търговска дейност в стационарни и преместваеми обекти. Разрешителен режим: за ползване на място за търговия на открито върху терени общинска собственост.

Приемането на уведомителния режим за извършване на търговска дейност е без правно основание, тъй като специален закон не въвежда регулаторния режим. Освен това са налице и дискриминационни критерии, тъй като за някои видове обекти се приема, че не са търговски обекти, въпреки че по своята същност са именно такива и същите не подлежат на регистрация. Освен това с въвеждането на посочения режим са поставени и допълнителни изисквания към търговците, чието неспазване е скрепено с налагането на санкция. Търговецът е длъжен да държи в търговския обект и представи при проверка на контролните органи, съответните документи, удостоверяващи законосъобразността на извършваната търговска дейност. Специалните закони не делегират правомощие с общински наредби да се регламентират изисквания към търговската дейност на обектите. Освен това общините нямат законово основание да проверяват посочените документи и обстоятелства.

С Наредбата е поставено изискване за издаване на разрешение за търговска дейност на открито. Изискването за издаване на разрешение за извършване на дейността е незаконосъобразен режим, като въвеждането му няма правно основание и противоречи на разпоредбите на закона.

В докладната е записано още, че с отмяната на Наредбата се цели премахването на незаконосъобразно въведени регулаторни режими, отнасящи се до извършване на търговска дейност и постигане целта на закона – улесняване и насърчаване извършването на стопанската дейност, като се ограничи до обществено оправдани граници административното регулиране и административния контрол, осъществявани върху нея от държавните органи и от органите на местното самоуправление.

С премахването на незаконосъобразно въведените режими за извършване на търговска дейност ще се улесни извършването на стопанска дейност на територията на общината, се казва още в предложението на кмета, което ще бъде разгледано на сесията през февруари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button