Хасково

Над 100 се подписаха срещу строителството на кооперация в „Куба“

Над 100 души са се включили в подписка срещу строителството на жилищна сграда на мястото на парк в кв. „Куба“, който се оказа частен парцел. Част от тях днес излязоха и на протест.

След няколко дни подписката ще бъде внесена в кметството. „Това е детска площадка. За нас застрояването тук е престъпление. Общината трябва да се самосезира и да дадат на фирмата да строи на друго място“, каза Николай Ангелов, жител на квартала. „Нашите деца и внуци израснаха на това място. Искаме да остане парк“, заяви 77-годишната Желка Георгиева. Възрастните жени си спомниха, че преди години също е имало намерение да се строи тук, но хората са излезли на протест и са спрели машините.

Както Haskovo.info писа, напрежението ескалира преди дни, когато работници демонтираха катерушките от паркчето. Оказа се, че мястото е частен парцел, купен от бизнесмена Иван Стаматов през 2004 година от частни лица. Шефът на фирма „Монолит“ пък заяви пред Haskovo.info, че ще строи жилищна сграда с 9 апартамента.

Въпреки че първоначално от кметството бяха обявили, че имотът е придобит от предишните собственици чрез прекратяване на съсобственост между тях и общината, вчера кметът Добри Беливанов и главният архитект Тодор Грозев съобщиха, че въпросният парцел от 564 квадрата е възстановен от съда на наследници през 2000 година. Мотивът на съда е, че там не е бил направен парк, с каквато цел преди половин век имотът е бил отчужден. Четири години по-късно той е продаден на Стаматов от собствениците. Сделка между него и община Хасково не е имало. Архитект Грозев посочи, че Стаматов има разрешително за строеж на жилищна сграда, която южно е на 5 етажа, а северно – на 3 етажа и завършва на калкан.

Все пак една трета от мястото, което досега е служело за парк е общинска собственост. Тя е в северната част. Беливанов каза, че се обмисля общинският парцел от 345 квадрата да бъде превърнат в детска площадка.

Хората в квартала обаче са решени да не допуснат строителство там и казаха, че ако дойдат машини ще се опитат да ги спрат с нов протест.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

14 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.02.2019 11:12 11:12

Интересна работа, как ще ми забранят да си строя на моя частния парцел? Как точно е защитен интереса на инвеститорите? Имам си място, купил съм си го от частни лица, парцела е отреден за жилищно застрояване. Защо пък ще ми пречат? До моя парцел има общинско място, казаха ще стане парк

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 11:35 11:35

Изборите са за глупаците. Гласуваш за политик. После същия не работи за твой интерес а за пари и в полза на богатите. Затова изборите няма да променят нищо до деня в който народа наизлезе и не осакати индивида който е избрал. Така беше и с предишните кметова и с тоя. Така е и с парламента. Политик не се плаши от съд. Политик се плаши от тояга. НАРОДНА ТОЯГА. Обаче дълго време и това не е имало та не съм сигурен дали и тоя страх не е приспан в ПОЛИТИКА. Като се делим на сини и червени така ще е. Разбойника няма цвят. Днес е син утре червен. Остане ли ненаказан ще прави каквото си иска. А вие се делете на сини и червени все едно е футболен мач. Не това не е мач. ТОВА Е ЖИВОТА ВИ

ИЗПОТЕН
ИЗПОТЕН
08.02.2019 11:37 11:37

Тая работа с подписи не става Крайно време е да се вземат сопите

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 11:44 11:44

като е толкова чиста тази сделка на стаматов защо георги иванов не му е давал разрешение да строи 10 години а сега бой Бентлито от Монако бързо бързо се продаде за една екскурзия . Беливаванов ти си напълно пропаднал човек. Стаматов бял ден да не видиш ако построиш тази кооперация

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 11:53 11:53
Отговор до  Анонимен

Ти сега иванов ли се опитваш да реабилитираш. Не му даде щото оня се кандидатира за кмет и се опита да му изуде ляба. Сега вдяна ли

анон
анон
08.02.2019 13:39 13:39
Отговор до  Анонимен

Разрешение за строеж се издава тогава когато е поискано и когато има намерение да се строи. Не се подава, защото си купил имот и ей така да си го имаш…. кой може да забрани на собственика на имот да строи в него… защо вие не си съборете жилището и не направите парк на него например….
А бял ден вие да не видите, щом кълнете ей така….

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 12:02 12:02

Поне при стария кмет имаше ред и чистота.

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 12:26 12:26

Дааа,Стамата затова толкова плюеше по Георги Иванов, щото не му даваше да си ра,играва коня. На мене ми е кеф, че тъпите хасковлии така си го нахендриха с избора на бай Добри за кмет. Хак ве е, пак си го изберете.

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 12:53 12:53

Георги Иванов беше строител. Доста сгради направи. Лошото е че не докара инвеститори. Но затова е възможно и централната власт да му е пречела. Всичко зависи все пак от София. Където е техен кмет дават. Където не -режат

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 13:07 13:07

Строителя Георги Иванов позволи безумно застрояване на Хасково! И това плюс разпродажбата на общинска собственност „да не тежи на общината“ е най-голямото му престъпление. Ако Община Хасково иска да бъде силна и в полза на гражданите трябва да придобива собственност и да я стопанисва. Паркове ,места за спорт,тренировъчни игрища -това трябва да бъде приоритет.

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 13:36 13:36

Георги Иванов – стария кмет имаше ред, ред и чистота.

Пояснение
Пояснение
08.02.2019 14:48 14:48

Имаше си и тарифа за рушветите.

C0ol
C0ol
08.02.2019 16:44 16:44

Какъв ред , какви пет лева, Г.И. застрои всичко , въздух не остана за дишане в града, лятото може да пукнеш, няма грам кислород.

Анонимен
Анонимен
08.02.2019 17:01 17:01

От Кърджали идват масово в Хасково, турците при живково време бяха много над всички, умни, не се унижаваха да са домакин на стол, касиер на стол, готвачи, снабдителни, имат пари, децата им 1989 бизнес, доктори и купуват, помаци в Пловдив, цигани в Кърджали, всичко иде от горе спуснато, а кой няма пари, кой не е крал при ТЖ ще стои на студ и ще мълчи. Искате не искаме щом ТЕ горе наредят ще слушате и изпълнявате, то Българите в Хасково са кът, само възрастни хора в града и Остров Куба, нищо общо няма с време оно, Свиквайте, Свикнахме и пак наказателен вот за всички

Back to top button