Хасково

Тереза Симеонова с приза „Ученик на годината“ за патронния празник на Езиковата

Деветокласничката в хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ Тереза Симеонова получи наградата „Ученик на годината“ на днешния патронен празник на гимназията.

Почетната грамота беше връчена на Тереза от директора на гимназията Деян Янев на празничния концерт в театър „Иван Димов“, в който се представиха много от талантливите ученици на Езиковата.

Празник

Тереза е отличник по всички учебни предмети. Отличието й се връчва основно заради първото място на националната олимпиада по английски език и второто място на състезанието по речеви умения по английски език. В театъра бяха наградени още 26 отличници на гимназията. Сред участниците в програмата бяха пианистката Виолета Латева и певицата Дария Боева. Сред официалните лица бяха кметът Добри Беливанов, който поздрави учениците и учителите и зам.-областният управител Стефка Здравкова.

Преди концерта бяха поднесени венци и цветя на бюста на Асен Златаров пред театъра.

Празник

Асен Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково. През 1903 г. семейството се премества в София, а на следващата година заминава за Женева, където Златаров следва химия. През 1908 г. във Франция получава титлата „Доктор по физика и химия“, специализира и в Германия.

Мобилизиран е в Първата световна война. През 1928 г. е избран за председател на Съюза на българските химици.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Историята на проф. д-р Асен Златаров в Haskovo Online

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button