Любопитно

Римски тоги наметнаха в Свиленград

В Исторически музей в Свиленград ученици научиха повече за живота в Древен Рим – една от основните цивилизации от античността. Тяхното занятие бе част от инициативата „Из лабиринта на времето“, подкрепена от Министерството на културата.

Петокласниците се запознаха с бита и всекидневието на римляните, с техните нрави и естетически вкусове. Най-голям интерес предизвикаха облеклата: тогата – символ на културата и цивилизацията на Рим. Само римските граждани можели да я обличат, докато за чужденците и за робите била забранена. Пурпурният цвят бил най-престижен и се носел от аристокрацията, а всички нюанси на кафяво-жълтото и сиво-черното – естествените цветове на овчата вълна – били знак за бедност.

Музей

Учениците изработиха и модели на фибула – римският предшественик на безопасната игла, което служела за закрепване на дрехата и за украса. С помощта на спрей те „позлатиха“ фините изделия от картон и силикон. Забавна фотосесия сложи край на занятието, но пътешественето в лабиринта на историята ще продължи и в следващите месеци.

За нас остава надеждата, че сме увеличили броя на приятелите на историята, казват работещите в музея, включен в националната програма „Музеят като образователна среда“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.02.2019 16:29 16:29

Рим никога не е бил цивилизация. Рим е антихристко сборище което за добро е в миналото. Убивали са хиляди. Рим е най -голямото зло .Четете. Не повтаряйте нещо като папагали. Историята на Рим е само от войни и убийства. Да хвалиш убиец е недостойно.

Back to top button