Хасково

Бебето със съмнение за морбили е от Симеоновград, стабилизирано е в хасковската болница

4-месечното бебе, което е настанено в хасковската болница със съмнение за морбили е от симеоновградския квартал „Лагера“, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция.

Както Haskovo.info писа, вчера от здравното министерство съобщиха за случай на морбили в Хасковско. От РЗИ уточниха, че има съмнение за заболяването. Взети са проби и в четвъртък следобед ще бъдат изпратени за изследване в София.

Бебето е прието в детско отделение на хасковската болница на 17 февруари. То е било в изолатор. Впоследствие се е появил обрив и детето вчера е преместено в Инфекциозно отделение. От болницата допълниха, че то е в стабилно състояние и са изпълнени всички предписания на РЗИ.

Началникът на Инфекциозно отделение д-р Красимира Кинова успокои, че състоянието на бебето се подобрява. Няма данни, че то е било в контакт с болен от морбили, което допълнително кара медиците да мислят, че детето не страда от това заболяване. То най-вероятно има вирусна инфекция с неспецифичен обрив. Въпреки всичко се чакат резултатите от изследването на пробата в столичната лаборатория.

Болница

Д-р Красимира Кинова

Случаите на морбили (дребна шарка) в страната са общо 32. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button