Хасково

Предлагат 100 000 лв. по-малко за спортния и културния календар в Хасково

С 30 000 лв. да бъдат намалени средствата, заложени в бюджета на община Хасково за културния календар и със 70 000 лв. парите в спортния календар, предлагат общински съветници. Така спортният календар ще е от 80 000 лв., а културният – 270 000 лв. Предложението дойде от бюджетната комисия на общинския съвет.

От пресслужбата на общината изпратиха съобщение, в което се казва, че това е секира за състезанията в града. От кметството казват, че комисията по спорта вече е поискала утвърждаване на това намаление. и посочват с колко ще се намали финансирането на определени състезания.

Според кмета Добри Беливанов настояването за намаление на средствата за спортен календар на общината е изключително недалновидно и той няма да одобри подобно орязване на средства. В риск за провеждането си са почти всички спортни събития в града, допълва Беливанов.

От клубове съобщиха, че не са получавали пари от общината.

Както Haskovo.info писа, бюджетната комисия предложи още със 140 000 лв. да се завиши субсидията за културните институции, като тя ще е 200 000 лв. Парите за спортните клубове пък да се завишат със 100 000 лв. до 300 000 лв.

Предложенията ще бъдат обсъдени и подложени на гласуване на сесията на общинския съвет в петък.

Ето и пълният текст на съобщението, изпратено от общината, без редакция:

Общинските съветници орязаха почти наполовина средствата за провеждане на състезания и спортни прояви в Хасково през 2019 година.

На заседание проведено на 20 февруари на комисия за определяне на Спортния календар на общината за 2019 година общинските съветници, членове на комисията настояват средствата определени за спортни събития през година да бъдат намалени от 150 на 80 хиляди лева. Съветниците настояват да бъдат орязани средства дори за състезания, които вече са проведени и разплатени./ Разходването на суми преди приемането на Бюджета на общината за настоящата година е законно в месечен размер до една 12 част от Бюджета за предходната година, затова разплатените до момента суми за провеждане на състезания съответстват на законовия ред/

Комисията първоначално е разгледала подробно всички план сметки предоставени от клубовете организатори за провеждане на събитията. Преценила е кои разходи могат да отпаднат за провеждането на дадено събитие и е определила минимални суми, гарантиращи провеждането на състезанието.

Сега предлаганият от комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални разходи за провеждане на събитията затова членовете на комисията , които са служители на община Хасково са против такова разпределение на средствата и подписват протокола с „Особенно мнение“. Това са Велин Балкански, заместник кмет и председател на комисията, Янка Христозова- Директор Дирекция ХДОН , Светла Табакова-началник отдел ОКМДС, Андрей Делиев-Главен юрисконсулт, Деян Александров Младши експерт „Спортни дейности“.

Общинските съветници членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев,Митко Петров, Петьо Кирев,Димитър Траянов и Сунай Алиев членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково. Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията.

Членовете на комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „ Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче обкщинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.
Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за 5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева.

Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначалтно е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева.

Международният турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години предвиден за 11-16 май от 4 651 лева се дават само 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август-началото на септември бяха отделени 4 651 лева , съветниците настояха да бъде спонсориран само 1000 лева. Тенис-фестивала във ръзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000.

Автородео по време на дните на Хасково палнирано за 4 000 лева е със субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“ станал традиционен за Хасково е предвиден със 1000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени , отбор и треньор са предвидени първочанално 11 хиляди лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „ Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя че са достатъчни 2 000 . За частично финансиране на спортни поряви през 2019 година първочанално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Според кмета на община Хасково Добри Беливанов настояването за намаление на средствата за Спортен календар на общината е изключително недалновидно и той няма да одобри подобно орязване на средства. В риск за провеждането си са почти всички спортни събития в града. Така основната част от децата и младежите на Хасково няма да имат възможност да се докоснат до спорта отбилзо, да могат да се „запалят“ и те да са като връстниците си да искат и те да спортуват, а знаем колко е важен спорта за развитието на децата и младите хора. Освен това домакинските състезания са от изключително значение за всеки един отбор помним поговорката „ У дома и стените помагат“ . Но с така орязяният Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата раздавани „ на калпак“ на частните клубове биха могли да се ремонтират общинсикте бази, които те използват срещу символични наеми. Нека припомним, че има клубове, които за миналата година получиха финансиране от общината над 60 хиляди лева, а днес говорим за целогодишен спортен календар с национални и международни състезания за всички спортове за 80 хиляди лева, каза още Кмета Добри Беливанов.

Фестивалът „ Вълшебен свят“ и Националният пленер по живопис отпаднаха от Културния календар на Община Хасково след заседание на комисията разпределяща средствата по Календара в съответствие с решението за общата сума за Културен Календар на Постоянната Комисия по бюджет и финанси към Общински съвет Хасково. Според решението на комисията сумата за Културен календар трябва да бъде намалена от 300 000 на 270 000 лева.

За двете събития в първоначалния вариант на Културен календар от общинската администрация след защита на план сметките от кандидастващите за финансиране са били одобрени по 8 хиляди лева.

Комисията е решила, че тези събития могат да се финансират по Наредбата за фиансиране от собствени приходи на община Хасково на културни институти на територията на община Хасково, общински читалища,местни културни организации и творци. Това е вариант и за финансирането на събитията за Първа пролет , за които първоначално са предвидени 1 700 лева.

За деня на самодееца 1 март бюджета е намален от 500 на 100 лева. Деня на Европа е с бюджет 200 лева при първоначално предвидени 1000. 200 лева е бюджета за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост -24 май при първоначално предвидени 1000 лв. Общината ще може да похарчи за Деня на детето 320 лева вместо предвидените 3 320 лв. 200 лева остават за Деня на Ботев -2 юни вместо предвидените 750. Намален е бюджета за Коледните и Новогодишни тържества от 41 хиляди на 38 400.

Представителите на Общинска администрация в комисията по разпределение на средствата подписват протокола от разпределението с „особено мение“ , според тях така направеното разпределение и намаляването на общия размер на средствата за реализирането на културните събития от Календара предполага премахването на част от тях а за други намалаване на предвидените средства за изпъленнието им. Средствата които се отнемат от Културния календар ще бъдат предоставени по Наредбата, което е нецелесъобразно. Събитията от календара са подбрани въз основа на определени критерии и определят културния живот и облик на града и общината. Средствата за финансиране на културни събития по Наредбата се увеличеват с 33 % спрямо миналата година без да е ясен обществено значимия ефект на финансираните проекти през изминалата година.

Членове на комисията от общинска администрация са Велин Балкански-зам.-кмет, Янка Христозова-директор дирекция ХДОН, Светла Табакова началник отдел ОКМДС, Радина Мартинова-главен експерт- счетоводител , Андрей Делиев-главен юрисконсулт и Венета Въжарска главен експерт „Култура“ . Всички са подписали протокола с „особено мнение“.

В края на работния ден протокола не е подписан от част от останалите членове на комисията общинските съветници Деян Янев, Йозджан Мехмед, Атанас Асенов, Ели Костова, Соня Боева, д-р Валя Иванова, Стойка Стайкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.02.2019 13:34 13:34

Какъв е този общински съвет? Кой му диктува? Как няма да има състезания в Хасково? Защо? Как ще дават пари на частни клубове пък общкината няма да даде пари за провеждане на състезание?
Ей на частна фипрма го обърнахте!

съветник
съветник
21.02.2019 14:28 14:28

Истината е че кмета иска да има пари в културния и спортния календар , за да си ги разпределя сам, на когото му харесва, и да заобикаля Наредбите на общината. За това сега реве с пълна сила. Защото снощи на комисията по спорт стана ясно, че е заложено състезание и пари за него, което никога не се е провеждало и няма да се проведе. Сещаш ли се сега , анонимния, какво значи това. Парите от календара си ги даваме на наши хора и никой нищо не може да ни каже. А когато са в другото перо и се разпределят по Наредбата за спорта, тогава кмета не може да барааааа. Ей затова ги пише тези писма и алчните му служители са объркани. Защото и те намазват от тези схемички.

скуош
скуош
21.02.2019 14:49 14:49
Отговор до  съветник

Не се е..вай със спорта. Правил ли си състезание и вземал ли си пари от общината. Пишат се план сметки представят се документи. Никой никога не е вземал пари безотчетно и по симпатии. Точно даването на субсидия за клубовете е по симпатии. Колко пъти пишат един състезател по бадминтон -ха индивидуално ха на двойки ха отборно ха на смесени двойки ..и куп медали цял кашон и хоп бадминтона блесва с 60 хиляди…кой им го позволява? Ще ти кажа -общинските съветници защото част от тях са в управителни съвети на клубове пък наредбата за тия пари е гласувана от тях! анадъммо Сега кажи кой има интерес парите да са в спортен календар или по наредба писана от общинските съветници- май им е по-добре на тях да е кеширана парата в клуба а пък състезанията..кой му пука за спорта важното е пари да има

ГЕРБ Видими резултати
ГЕРБ Видими резултати
21.02.2019 14:36 14:36

ГЕРБ ПОБЕДА !!

Back to top button