Любопитно

Тракийци подредиха изложбата „Капитан Петко войвода – слово и песен“

Изложбата „Капитан Петко войвода – слово и песен“ беше открита от тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково. Експозицията е по случай националния празник Трети март и 175-годишнината от рождението на войводата.

Изложбата беше открита от председателя на дружеството Кирил Сарджев и Красимира Узунова от Регионалния исторически музей. Тракийки се представиха и с народни песни.

Изложба

В изложбата са подредени различни издания от книгата за именития син на Тракия от Николай Хайтов, монографии от изтъкнати историци, научни сборници. Достойно място заемат проучванията за родното село на Капитан Петко войвода – Доганхисар от Кирил Бакърджиев и Мария Бакърджиева, от Димитър Шалапатов, книгите на родственицата на войводата – Пенка Чакалова за именитата фамилия и паметниците на Капитан Петко у нас и в чужбина. Краеведът Борис Колев е събрал книжка легенди за капитана, издадена през 1994 г.

Изложба

Подбрани са голям брой народни песни за Капитан Петко войвода и неговата вярна дружина. Най-популярната сред тях е изпълняваната в телевизионния сериал. Текстовете са записвани през годините от тракийски бежанци и техни потомци. Голяма част по-късно са изпълнявани на фолклорни празници в страната, сред които е съборът „Китна Тракия“ на Кенана в Хасково. Най-старият и ценен сборник с народни песни е от 1939 г.

В изложбата присъстват и творби на автори, които пишат на тракийска тематика, като Ивайло Балабанов и Иван Енчев.

Временната изложба е допълнена от възпоменателни медали с лика на националния герой.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button