Регион

50 нови и уникални находки на Глухите камъни

НаходкиИзминаха само две седмици от началото на археологическите проучвания на скалния комплекс Глухите камъни, а археолозите вече могат да се похвалят с над 50 открити находки, съобщават от общината.

До сега са намерени 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от средновековието – главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни монети – една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера. Последните са изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място и през класическата и ранната елинистическа епоха. Откритите шест монети, както и ограничено количество керамика от това време, показва че и тогава Глухите камъни са посещавани и почитани като религиозен център.

НаходкиОсвен монетите важна находка е една напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Открита е още една по-късна фибула – от ІV-V в., както и многобройни дребни предмети – пръстени, обици, апликации, копчета, токи. Естествено има и елементи от въоръжението – железни върхове на стрели и ножове. Интересна находка за специалистите се оказа и един малък железен ключ.

През тази година екипът, ръководен от доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ-БАН, е съсредоточил усилията си в проучването на Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Усилено започнаха да изследват т. нар. Западен сектор – пространството разположено западно от най-високата скална група.

Целта на разкопките в този сектор, които за сега обхващат площ от около 80 кв. м, е да се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да засегне археологически структури.

Сега археолозите разкриват каменните основи на правоъгълна постройка, чието предназначение на този етап е неясно, но се надяват в най-скоро време да разберат. В два други квадрата се проследява стратиграфията на културните напластявания в тази част на обекта.

Доцент Нехризов е убеден, че в края на археологическите проучвания ще намерят достатъчно находки, които да внесат още повече яснота за функционирането на комплекса.

Находки   Находки

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Христо Запрянов
Христо Запрянов
31.07.2014 9:10 9:10

Ето един прекрасен пример за тоталното абдикиране на българската археология от нейната същност. Копае Жоро на глухите камъни. Копае не от вчера. Има си човека екип,открит лист,концепция, работен план и ………“резултати“ !? Като чете и гледа човек “ откритията“ им да падне от смях ! Кое не в ред ли ? – Това с което пълнят пресата като находки, един сталкер ще извади за два дни без да си надува шушоните ! Тези артефакти означават много малко като датировка и утвърждаване като принадлежност на комплекса към дадена епоха и евентуално към прилежащата и културна поради простата причина, че на това място са ПРЕМИНАВАЛИ хора от много епохи.Други са определящите фактори за ЕВЕНТУАЛНИ предположения и заключения! Лоша, много лоша практика стана “ традицията “ на по значими обекти разкопките да се извършват от “ значими“ археолози с екипи,които не включват местните музеи и археолози. Това автоматически ги превръща в административни писарушки – такива каквито вече СА !!! Коштунство е да даваш открит лист за разкопки без утвърдена концепция и обезпечен план за съхраняване на РАЗКОПАНИТЕ и изложени на атмосферните условия старини ! Само след няколко години те вече са сринати окончателно в суперструкция ( малката църква над „Веран чешма“ на „Перперикон “ ) От друга страна пълното безхаберие и незаинтересованост на местните музеи и инфантилността на общинските власти завършва картината! Черешката на тортата обаче слагат медиите със съдействието на “ големите “ археолози – ПУБЛИКУВАЙКИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО находките !!!Това е мехлем за недобросъвестните сталкери и иманярската измет!~

Back to top button