Регион

180 монети откриха на крепостта „Лютица“

НаходкиАрхеологическият сезон на крепостта „Лютица“ приключи, съобщават от община Ивайловград.

Доц. д-р Бони Петрунова връчи сертификати за участие на работливите ивайловградчани в знак на благодарност. Екипът се труди усърдно и резултатите са на лице. Находките са дадени в лабораторията на НАИМ – БАН за почистване и реставрация. Общият им брой е над 180, по-голямата са монети, които след реставрацията ще бъдат индентифицирани от доц. Константин Дочев, завеждащ филиала на археологическия институт във Велико Търново.

Между находките присъстват множество елементи от средновековните облекла, предимно катарами и апликации. Открити са и не малко следи, разказващи за бурните събития от края на ХІІ и началото на ХІІІ век. Между тях са ножове, стрели, както и две прекрасно запазени шпори. Първата открита шпора през 2014 г. на средновековната крепост – град „Лютица“ е изработена от бронз и е с украса. След почистването и анализа на новооткритите материали, заедно с данните от предходните археологически сезони ще бъдат събрани в книга за крепостта „Лютица“ с автор доц. д-р Бони Петрунова, замдиректор на НАИМ при БАН.

 Находки  Находки
 Находки  Находки

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Опа
Опа
17.10.2014 12:25 12:25

180 са открили, а колко още имат в джобовете?

Back to top button