Хасково

12-годишни деца вече посягат към дрогата, кучета залавяха наркотрафикант в Хасково

Възрастовата граница на употребяващите дрога продължава да намалява, като вече има сигнали за 12 – 13-годишни деца, които посягат към наркотиците, съобщи Стефан Бакалов – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на Агенция „Митници“.

За Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици – 26 юни, от Превантивно-информационния център по наркотични вещества поканиха Митниците да изнесат лекция и да направят демонстрация със специално обучени кучета.

Бакалов разказа на учениците, че в момента на пазара има над 3 000 вида дрога. Той описа рисковете, които крият наркотиците и предупреди младежите, че употребата води до много силна зависимост и поражения върху психиката и организма.

ДрогаПред Младежкия център белгийските овчарки Гая и Гари демонстрираха откриване на дрога, скрита в раници и куфари. Митничарите направиха и демонстрация на залавяне на наркотрафикант със специално обучените кучета.

Бакалов каза, че в момента Митниците разполагат с три обучени кучета, които са дарени от САЩ. С тях се работи по граничните пунктове, като сега най-много се залавяла марихуана. До края на годината се очакват още 3 кучета.

Специалистът предупреди, че в световен мащаб и в България има истинска епидемия в употребата на наркотици. Отчита се свръхпроизводство и завишено търсена на дрога. Той предупреди, че институциите трябва да са по-близо до децата, за да ги предпазват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button