Външни публикации

Защо да работим по програма „Еразъм+“?

След успешно приключен проект по програма “Еразъм+”, екипът на ДГ ”Пролет”, гр. Харманли се мотивира за разработване на ново проектно предложение, с цел допълнително надграждане на своя капацитет по Програмата – „Изграждане на капацитета на предучилищните институции +“. Наши партньори по Проекта са: НПО “Рила” – Испания, Българо-италиански културен център – Италия, ДГ “Васил Левски”, град Карлово и „КИСА“ ЕООД.

Главната цел на проекта ни е надграждане на капацитета и  подобряване на дигиталната компетентност на учителите и децата от предучилищна възраст. Проектът включва дейности по разработка и тестване на игра с образователни цели на уеб – базирана платформа. Мотивът ни за създаване на играта е замяна на различни онлайн игри за децата, с такива, с образователната цел, създадени от екипи на учители-професионалисти. Фокусът върху българските традиционни носии ще спомогне за изграждане на основите на национално самосъзнание у децата.

Играта “ШАРЕНО КОЛАНЧЕ” представлява пъзел  на картата на България, със седемте фолклорни области и традиционните женски и мъжки носии от тези области.  В първото ниво на играта-пъзел трябва да се нареди  картата на България със седемте фолклорни области. Във второто ниво детето събира фигурата в народна носия, а след правилното подреждане се появява информация за съответната фолклорна област. В последното, трето ниво, фигурата с народна носия се поставя на картата, във фолклорната област, която отговаря носията.

Детска градинаВ тестването на играта се включиха общо 138 деца от всички партньорски организации: Испания – 16, Италия – 16, ДГ “Васил Левски”, гр. Карлово – 51 и от ДГ “Пролет”, гр. Харманли – 55 деца на 5-7 годишна възраст, които играха играта в контролирана среда.

Тя е достъпна за всички деца от партньорските организации на адрес https://patterned-belt-game.vercel.app/ и може да се провежда свободно в домашни условия под наблюдението на родител. Всички деца, извън партньорските организации, могат да се включат в играта като „ГОСТ“ или да се обърнат за регистрация към „КИСА“ ЕООД: kisa.eood@gmail.com

Детска градинаКъм играта, за децата от партньорските организации, разработихме и книжка за оцветяване с носиите от седемте фолклорни области на България.

Работата по Програма „Еразъм+“ ни даде възможност за разработване и тестване на иновативни продукти. Този тип партньорство ни помогна за обмяна добри практики, за разширяване на международното ни сътрудничество с различни партньори като неправителствени организации, детски градини и училища.

Реализирането на Проекта ще доведе до по-пълно използване на съвременни подходи на възпитание и образование в детската градина и добавяне на нови елементи в методиката и практическата работа на учителите в ДГ „Пролет“.

Back to top button