Регион

Хасковска област отпразнува Освобождението на България

В много общински центрове и населени места в Хасковска област се отбеляза тържествено 146-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Както Haskovo.info писа, в Хасково се проведе тържествен ритуал, а празникът завърши с освобожденско хоро.

Тържествен ритуал и шествие за Трети март в Димитровград

Стотици граждани се стекоха на централния площад „България“ в Димитровград, за да честват Националния празник.

ПразникЧестването започна с тържествена церемония по издигане на националното знаме под звуците на химна в изпълнение на Забавно-духовия оркестър. Сред официалните лица бяха кметът Иво Димов, народният представител Катя Панева, областният управител Гинка Райчева, председателят на общинския съвет Гергана Кръстева, общински съветници, кметове на населени места. Заместник-командирът на 31 батальон майор Веселин Иванов прие строя и приветства военнослужещите от военно формирование 52 740 – Хасково.

Празник„Освобождението на България направи възможно завръщането на страната ни в голямото семейство на Европа. Там, където сме били векове наред, благодарение на силната ни държава, българската духовност и култура. Ето защо днес отдаваме заслужена почит на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Дълбок поклон пред нашите герои!“, каза в словото си кметът Димов. Поздравителни слова отправиха още народният представител Катя Панева, областният управител Гинка Райчева и председателят на общински съвет Гергана Кръстева.

ПразникПод звуците на оркестъра множеството се отправи със шествие по централната градска алея към паметната плоча в Парка на Свободата, където официални лица и граждани се поклониха пред геройски загиналите с полагане на венци и цветя.

ПразникПрограмата продължи с празничен концерт на площад „Поезия“ с участието на възпитаниците на школите към Общинско предприятие „Детски и младежки център“.

Празник
В Любимец се преклониха пред загиналите за Освобождението

Официална церемония по издигане на Националното знаме под звуците на химна се проведе преди обяд в Любимец. Всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.

ПразникКметът инж. Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи с националния празник. В своето слово той припомни великия и неоценим подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника.

ПразникГодишнината беше уважена от депутата д-р Георги Станков, председателя на общинския съвет Таня Станкова, общински съветници, представители на политически, обществени организации, директори на училища, детска градина, читалище, учители, ученици.

ПразникСлед официалната церемония, празничната програма започна с мажоретни танци и емоционален рецитал на ученици от НУ „Захари Стоянов“. Те изпълниха поредица от стихове, с които повдигнаха духа на присъстващите и ги потопиха безпримерната смелост и героичния подвиг на борците за Национално освобождение. В унисон с празника в програмата се включиха и двете възрастови групи от мажоретен състав към НЧ „Братолюбие – 1884“.

ПразникПредвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в организирано шествие се отправиха от центъра към Паметника в градския парк, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

Тържествено отбелязаха Трети март в Симеоновград

Освобождението на България беше отпразнувано на площад „Трети март“ в Симеоновград.

ПразникТържествата започнаха с издигане на националното знаме и това на Европейския съюз. Бяха положени венци и цветя.

Последва тържествен марш на мажоретен състав към НУ „Отец Паисий“. Слово държа кметът Милена Рангелова.

Рецитал изнесоха ученици от ОУ „Иван Вазов“. В празничната програма се включиха много деца и ученици.

Отпразнуваха Освобождението в село Жълти бряг

В стамболовското село Жълти бряг също отпразнуваха Освобождението на България.

ПразникТрадиционно бяха поднесени венец и цветя пред паметната плоча до Народно читалище „Съзнание – 1890“ с имената на жителите на селото, участвали и загинали във войните.

Беше отслужена панихида, а присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

Празнична музикална програма за Трети март в Свиленград

С празнична музикална програма свиленградчани честваха 146 години от Освобождението на България.

Тържеството се състоя на площад „Пети октомври“ пред паметника на героите от община Свиленград, загинали във войните. В програмата участваха духовият оркестър на Свиленград „Костадин Манов“ с диригент Васил Василев, Мажоретният състав към СК „Изида“, танцовите състави за народни танци „Свила“ и „Илинден“ към НЧ „Просвета-1870“, допълват от общината.

ПразникСлово изнесе учителят по история Димитър Гилев. Той отличи героизма на българското опълчение. 15 000 българи от всички краища на страната по своя воля се записват доброволци в руско-турската война. Сред тях има четници, хайдути, войводи, легионери. Обучаващи ги руски офицери свидетелстват, че българските опълченци по военна подготовка са наравно с руските войници. Самарското знаме, носено от българското опълчение, се превръща в светиня. Преди 146 години с подписването на Санстефанския мирен договор България се завръща на историческата карта. По-късно Берлинският договор разкъсва нейната територия на пет части и това е началото на войните за обединение на всички българи.

ПразникС едноминутно мълчание и панихида, отслужена от архиерейския наместник отец Константин и архимандрит Атанасий беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

ПразникВ празника участваха кметът на общината арх. Анастас Карчев, председателят на общинския съвет Георги Еленков, заместник-кметовете Мария Костадинова, Анелия Георгиева и Светлана Динкова. Те поднесоха цветя и венци в знак на почит пред саможертвата на героите. Венци и цветя положиха също: ПП ГЕРБ, БСП, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, ВМРО, Дейност „Детски градини“, ПГССИ „Христо Ботев“, СУ „Д-р Петър Берон“, Първо ОУ „Иван Вазов“, НЧ „Просвета – 1870“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Тракийско дружество „Тракия“, Лайънс клуб „Свилена“, Руски клуб „Съотечественик“, Спортен клуб „Изида“, граждани.

ПразникПо традиция празникът завърши с общоградско хоро на площада.

Харманли отбеляза тържествено Трети март

С молебен за благопреуспяването на българския народ в църквата „Св. Атанасий Велики“ започна официалното отбелязване на 3 март в Харманли.

ПразникНачалото на тържественото честване на националния празник на България пред Руския паметник дадоха с рецитал учениците на СУ „Неофит Рилски“. Слово държа кметът Мария Киркова.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на химна, изпълнен от учениците на ОУ „Иван Вазов“. Бели, зелени и червени балони полетяха в небето като символ на свободата.

ПразникПанихида в памет на загиналите герои отслужиха архиерейски наместник за Харманли Живко Петров и йеромонах Максим.

Венци и цветя на паметника бяха поднесени в знак на почит и признателност от името на Община Харманли, Общински съвет Харманли, представители на политически партии, обществени организации, училища, детски градини, читалища, клубове и граждани.

Патриотично шествие с 10-метров трибагреник в Ивайловград

С патриотично шествие с 10-метров трибагреник, водено от юношите на ФК „Раковски 1923“ и издигане знамето на Република България започнаха честванията на Освобождението в Ивайловград.

ПразникВ празничната програма участие взеха ученици от Средно училище „Христо Ботев“, Детска градина „Ивайловград“, НЧ „Пробуда 1914“ – Ивайловград и Петя Манева с изпълнение на песента „Къде си вярна ти, любов народна“.

ПразникС тържествена заря-проверка беше отдадена почит на великите владетели на България и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на страната ни. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от граждани и институции.

Тържествен ритуал и освобожденско хоро за Трети март в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button