Регион

Глобяват община заради натрупани битови отпадъци

Сигнал за натрупани отпадъци в района на местността „Мандалъка“ край Ивайловград е подаден през февруари до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

Проверката е установила, че от общината натрупват битови отпадъци, събирани от системата за организирано сметосъбиране, вместо ежедневно да ги извозва и депонира в Регионален център за управление на отпадъците в Кърджали. Дадено е предписание за почистване на образуваното замърсяване. Нарушителят е поканен за съставяне на акт.

Все още се очакват резултатите от почвените проби, взети от местността „Дурхана“ в землището на Димитровград, където бяха установени и почистени метални съдове с неизвестно съдържание.

На ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград е съставен акт за неизпълнение на мерките по прилагането на утвърдения план за привеждане в съответствие на депата за производствени отпадъци – сгуроотвали „Горен бюк“ и „Галдушки ливади“ с нормативните изисквания.

През месеца от екоинспекцията са извършили 123 проверки. Извършени са извънредни проверки по сигнали за прострелян лебед, за регистрация на нови поколения папагали и във връзка с обявяване на нови вековни дървета.

Санкции в размер на 10 700 лв. по 7 наказателни постановления са наложени през февруари. Повечето от тях са по Закона за биологичното разнообразие за неправомерно разораване на пасища в защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000 и за незаконно събиране на таралежи, както и едно по Закона за управление на отпадъците за 10 000 лв. През миналия месец е сключено и едно споразумение за установено административно нарушение по Закона за опазване на околната среда в размер на 1 400 лв.

Дадени са 50 предписания за отстраняване на несъответствия със закона или необходимостта от предприемането на конкретни мерки и действия за опазване на околната среда. Съставени са 2 акта за незаконно събиране на таралежи от естествената им среда.

Разследват изхвърлени опасни отпадъци край Димитровград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.03.2024 14:01 14:01

А какво голямо сметище за строителни и битови отпадъци е възникнало пред входа на гробището в село Сираково, община Минерални бани. Дали кметът на селото е ходил там на голямата задушница и го е видял! Недопустимо е такова неуважение към мъртвите. Отделно и мостът към единствения вход за същото гробище се руши и е останал толкова тесен, че е късмет когато по него карат мъртвите, че досега не е паднал целия. Какво чака кмета – да се случи най-лошото ли!!!???.

Back to top button