Хасково

Майки: Държавата ни принуждава да си гледаме децата между другото

Протестът на майкитеЕдва 3 майки дойдоха на организирания протест за увеличаване на майчинството в Хасково. Инициативата беше национална и трябваше във всички градове в 12:00 часа пред общините или областните администрации да се съберат недоволни майки, които да хвърлят памперси в знак на протест срещу мизерните пари, които получават за да отглеждат децата си между първата и втората година.

В региона броят на майките, на които за октомври от НОИ са превели пари са 1 212, съобщи за Haskovo.info началникът на регионалното управление Никола Мазгалов. На протеста обаче в центъра на Хасково дойдоха едва 3 майки.

Протестът на майките„Явно майките нямат гражданска позиция. Имаше организация във фейсбук, както и в групата Хасковски деца. Не знам страх ли ни е или нямаме кураж да си поискаме„, коментира Адриана Узунова, която дойде заедно със 7-месечното си бебе.

Тя бе категорична, че ако майчинството не се увеличи, след като детето й навърши 1 година ще бъде принудена да се върне на работа. „Принуждават ни да си гледаме децата между другото„, заяви Адриана.

Заявената за 2013 година граница на бедността е 241 лева. Това на практика означава, че ако майчинството не се увеличи тези жени ще отглеждат децата си с доход, по-нисък с лев от прага на бедността.

Протестът на майкитеСигурно депутатите обсъждат да ни направят майчинството 243 лева, за да сме над прага на бедност„, коментира Мариана Петрова. „Това е подигравка! В същото време ни карат да имаме деца – по 2 по 3 и въобще не се замислят как се гледат тези деца. На майките, които ги няма искам да кажа – следващата седмица да организираме по-сериозен протест и да покажем, че наистина това, което ни дава държавата не ни стига, защото докато детето не заплаче майката не му дава да суче„, заяви хасковлийката, която е майка на двама сина – единият на 3 години, а другият на 7 месеца.

Сметките на майките показват, че 240 лева са пари, които стигат само за памперси и за мляко. „И при това децата ни трябва да са здрави. Ако се разболеят сметките въобще не излизат“, допълни Весела Георгиева, която бе дошла да протестира с 9-месечното си бебе.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.10.2012 14:26 14:26

Браво на майките! Колкото толкова. Важното е, че и тях ги има, че иначе обществото ни съвсем ще западне. Следващата седмица дано се съберат повече. Дано така малко по малко гражданското у обществото се събуди!

anonimen
anonimen
23.10.2012 6:50 6:50

Deteto mi prez avgust navirsri 1g.i nali trabva dapolu4avam tazi mizerna suma ot kolko si leva,no eto 4e i oktomvri si otiva a v moyata debitna karta oste nyama pari.Kide e dirjavata alooooooooooooooooooo

сссссссс
сссссссс
23.10.2012 8:39 8:39

Предполага се че повечето работят,а бабите ги гледат децата.И как да има майки на протеста?С тези пари си принуден не само да работиш ,а и детето да го гледа който може.За съжаление държавата ни е оценила децата на тези пари,явно те не са важни ,има по-важни неща!

Az
Az
23.10.2012 11:56 11:56

Разбира се, че ще се връщат на работа. Само в БГ майките, ако има възможност и до първи клас ще ги дондуркат. В повечето държави майчинството е само няколко месеца. После се оправят сами.

men
men
23.10.2012 14:44 14:44

абе неразбирате ли че вдигнат ли майчиството циганите ще спечелят

Генко Шикеров :)
Генко Шикеров :)
23.10.2012 14:51 14:51

Във Великобритания майчинството е 26 месеца, което е около 6-7 месеца. Като има опция да се удължи още с толкова, ако жената е работила достатъчно дълго за работодател. Ако в България се направи така циганите ще се принудят да работят иначе ще получават помощи само 26 седмици.

Back to top button