Хасково

20 хасковлии поискаха от НАП възстановяване на надвнесени данъци

20 хасковлии вече поискаха от НАП възстановяване на надвнесени данъци. 16 от тях са родители, чиито деца не са навършили 18 г. и които в края на 2016 г. не са ползвали облекчението за деца през работодателя си.

4-ма са подали документи за възстановяване на суми след удостоверение от ТЕЛК за намалена работоспособност.

От офиса на НАП в Хасково уточняват, че ползването на данъчно облекчение става с подаване годишна данъчна декларация, дори когато лицето е получавало през предходната година доходи единствено по трудов договор.

Други облекчения, които могат да се ползват чрез НАП са: данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане – то е в размер до 10% от сумата от годишните данъчни основи за внесени през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване или вноски за застраховки „Живот”, данъчно облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране – изисква се към годишната данъчна декларация да се приложат копия на документите, удостоверяващи направените вноски.

Освен това: данъчно облекчение за дарения – в зависимост от това, в чия полза е дарението (лечебни заведения, БЧК, културни институции, читалища, висши училища, академии, Център „Фонд за лечение на деца“ и др.) размерът на всяко облекчение е от 5 до 50%, като общият размер на облекченията за направени дарения не може да надхвърля 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи, данъчно облекчение за млади семейства – физическите лица могат да ползват това облекчение като приспаднат направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище от сумата от годишните данъчни основи. Необходимо е двамата да имат сключен граждански брак преди датата на кредита; поне единият от тях да не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит; както и ипотекираното жилище да е единствено жилище за семейството през данъчната година.

Всички данъчния облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват от НАП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button