Прехвърлят си топката за радиоактивната вода. Ако се намери виновен – глоба до 30 000 лв.

Хасково
Вода

Институциите си прехвърлят топката за радиоактивната вода в Хасково. Прокуратурата започна проверка има ли виновни за това, че хиляди хора са пили вода със завишено съдържание на уран и алфа активност.

Първите проби, показали три пъти уран над нормата и алфа активност 13 пъти над допустимото са взети през септември и протоколите с резултатите са били готови месец по-късно. Те са дело на Басейнова дирекция. Обявени са обаче едва на 4 април с писмо до ВиК и РЗИ. От Басейнова дирекция се оправдават с това, че са ги обявили, след като е бил готов годишният им доклад, който се изготвя между януари и март и че нямали ангажимент да следят питейната вода. Все пак е назначена вътрешна проверка защо не е сигнализирано навреме.

От Районната прокуратура в Хасково коментираха, че и забавянето ще бъде обект на проверка, а не само дали има виновен за замърсяването на водата. Срокът за приключването й е 20 дни. Днес вече полицията започна събирането на документи, а на институциите е наредено да изготвят доклади.

Последните изследвания за уран и алфа активност на водата в Хасково, които са били в нормите, са от 2014 г. Правят се веднъж на 5 г. От РЗИ обясниха, че графиците за вземане на проби се изготвят от отдел Радиология в Пловдив.

Ако разследването на прокуратурата установи виновен за това, че хиляди са пили радиоактивна вода, възможното наказание е 1 г. затвор и до 30 000 лв. глоба.

Междувременно днес от община Хасково изпратиха прессъобщение, че са изискали всички документи за качеството на питейната вода и настояват за анализ на резултатите и информация за предприетите мерки.

Още новини

loading...

6 коментара

  • Прокуратурата ще си позволи ли лукса да прикрие ново излюпения депутат Станчо Тъпото, който носи отговорност за укриване на информация касаеща здравето на хората в града? Или те прокуротите вода не пият?

  • Къде е кмета бай-Добри. Да не е тежко тръшнат на легло от леката уранова вода.
    Къде са го скрили и покрили вдън горите Тилилейски този анимационен герой.
    Гаргов какво ще правиме сега? Кой ще назначим за кмет ?

  • Станчо,ако можеш с твоя пилешки мозък, симулирай един инсулт докато не са те погнали от прокуратурата. После ще те назначим в борда на директорите в болницата за една шапка пари.Надявам се 25хиляди лева на година да ти стигнат все пак ,имайки предвид прякора ти, ти си трудоустроен.

  • При вашите конкуренти от НЕТ се прокрадва някакъв смях.Нещо им е смешно.Опитвайки се с чувство за хумор да подходят към темата показват само колко ниско са паднали.Само и само да угодят на виновниците. На това момиче което цяло Хасково събира пари не и е много смешно. И на вас няма да е ако ви се случи.

  • спрете да обвинявате кмета, ясно е че басейнова дирекция Пловдив е спала, или някакъв там закон гласуван, че проверка за радиоактивност се прави на 5 години. Спрете малоумни мишоци пишещи и компетентни по всички въпроси в тия форуми, запознайте се в детайли преди да пишете нещо за каквото и да е било. И какво значи глоба от 30 000 и затвор до 1 година, според мен трябва да се осъди цялата институция басейнова дирекция Пловдив и да се уволнят служителите й. А обезщетението да иде при семействата, които са пили уранова вода от Хасково или поне във някакаъв фонд в здравеопазването, или поне да им назначат безплатни прегледи за радиоактивност на хората и почвата, РЗИ да вземе мерки.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.