Хасково

Трима прокурори разследват кой е укрил урана в хасковската вода

Хасковската районна прокуратура образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 – 4 април 2017 г. в Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на питейната вода във връзка със завишените стойности на уран и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, съобщават от държавното обвинение.

Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.

След самосезиране на прокуратурата по публикации в медиите за наличие на уран в питейната вода на част от кварталите в Хасково, беше извършена проверка, установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление.

Установено е, че в периода 29 септември 2016 до 7 октомври 2016 г. е било извършено изпитване на пийната вода в Хасково, резултатите от което са описани в протокол от 17 октомври 2016 г. Според данните в протокола е било установено завишаване на максимално допустимите стойности на уран в питейната вода. В протокол от 9 ноември 2016г. е отразено извършване на изпитване за радиоактивност на питейната вода, в който също са отразени завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на РЗИ-Хасково относно обстоятелствата кога и кой ги е сезирал като им е изпратил Протоколи от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г. от акредитирана лаборатория за изпитване към Министерство на околната среда и водите. Какви са правомощията на министерство на здравеопазването, респективно РЗИ във връзка с контрола върху качеството на питейната вода и отражението му върху здравето на човека. Кога и с каква честота е бил извършван мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран. Кога и дали са информирали ВиК-Хасково относно необходимостта от извършване на контролни изследвания.

Ще бъдат разпитани служители от Изпълнителната Агенция по Околна среда при МОСВ – отдел „Регионална лаборатория Хасково“ и от „Централна лаборатория“- София, извършили изследването, взели пробите и изготвили Протоколите от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г., както и техните ръководители. В Рамките на разследването ще бъде установено кой, дали и кога е публикувал тази информация в „Единна информационна система за обмен на данни от мониторинга на водите, извършван в системата на МОСВ”, чие задължение е това както и обхвата на лицата – длъжностни или не, които имат достъп до тази единна информационна система. Да се установи кога резултатите от изследванията са били оповестени и на кого.

Указано е да се разпитат служители на ВиК – район Хасково относно обстоятелството с каква честота провеждат мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран.

Ще се разпитат и служители на „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ – Пловдив, които да изяснят обстоятелството кога са научили и кога са се запознали с протоколите за изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г.

Документация ще бъде изискана от МОСВ, ВиК, РЗИ и Басейнова Дирекция – ИБР Пловдив.

В хода на разследването ще бъде установено през инкриминирания период и преди това – от 2014 г. насам, налични ли са отклонения при онкозаболяванията в Хасковска област, който би могъл да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран и алфа активност в питейната вода в града.

Указано е да се назначи експертиза, която да установи налице ли е замърсяване на подпочвените води и водните басейни и ако да – то дали и в какво се състои опасността за хора, животни и растения. Какъв е източникът на замърсяването и дължи ли се то на поведение на човешка дейност.

Ще бъде назначена и комплексна експертиза, която да установи влиянието на естествения уран и радиационното излъчване върху компонентите на околната среда, в това число и като се определи влиянието им върху човешкото здраве и последици за него през инкриминирания период при осреднена дневна консумация на вода.

Изискани са резултатите от проведените допълнителни изследвания на всички водоизточници в Хасково. Разследването ще се проведе и за това кой е замърсил или допуснал да се замърси почвата, водните течения, басейни и др.

Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване.

Досъдебното производство е възложено да се проведе от екип от разследващи полицаи при ОД на МВР – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Един познат
Един познат
19.04.2017 15:37 15:37

Прах в очите на хората пак и пак и пак, веднага ви казвам какво ще се случи:
Ще се разпитат този онзи и онази , ще наблюдаваме солидно време прехвърляне на топката от този към онзи и към онази, малко пушилка и ББ и коомпания ще кажат стоп игра и историята свършва, билетите са за сметка на Хасковлии който пил пил който ял ял

grajdanin na HASKOVO
grajdanin na HASKOVO
19.04.2017 15:56 15:56

ave tva v haskovo ostanaha li NE-Osudeni hora.pitam se az osudeniq…

Иван Шишман
Иван Шишман
19.04.2017 18:31 18:31

Цяло Хасково събира пари за болната Ники, е какъв шанс да има това дете при ползване на такава вода? И същите тези лицемери които и подхвърляха по някоя хилядарка ,са знаели през цялото време какво е положението. Не стига че Гарговци и Лиляновци ни източват данъците от общината чрез всевъзможни схеми а сега посегнаха на здравето ни.
Какви хора сте вие да застрашите живота и здравето на цял град?
Къде са институциите? Къде е държавата?

Fanki
Fanki
19.04.2017 19:07 19:07

Правилно пише ПОЗНАТИЯ Този спектакъл се играе вече 27 г и финала винаги е ЯСЕН Тия дни започва трети сезон на филма АЗ БОЙКО- ВЕЛИКОЛЕПНИЯ В началото на май първа серия НИЕ и ПАТРЕОТИТЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ на ГРАБЕЖА

втора серия
втора серия
19.04.2017 22:30 22:30

И какво сега – заради общественото мнение и напрежение непременно трябва да се нарочи някой да обере парсата на всички некадърни преди него или крали преди него, или вършили и укривали нередности. Два месеца срок – точно колкото да нарочат някой невинен, без здрави връзки и гръб, със сигурност няма да е човек на герберите. Ще е някой, които не може и да се защите. Ама да се угоди на общественото мнение, да се хвърли прах в очите на хората. Това иска народа, а не да се реши проблема или да пие по-качествена вода. Народа иска глави, а подобрение. Ей страшно племе са това хасковлиите!

Back to top button