Хасково

До 2 май решават как ще борят водната криза в Хасково

Междуведомствената работна група възложи на МРРБ, МОСВ и ВиК Хасково да изготвят инвестиционно предложение за решаване на проблема с водоснабдяването в Хасково. Срокът за изготвянето е до 2 май, съобщи областният управител инж. Минко Ангелов, който вчера присъства на заседанието на Междуведомствената работна група в София.

Експертите трябва да дадат решение в дългосрочен план – дали това да бъде направата на сондажни кладенци и съпътстващ водопровод или изграждането на пречиствателна станция на помпените станции „Хасково 1“ и „Градска градина“.

Друго решение от вчерашното заседание е РЗИ-Хасково да вземе проби от краен потребител от абонати на функциониращите помпени станции. Те ще бъдат анализирани в Националния център по радиобиология и радиационна защита по показатели естествен уран, алфа и бета активност. Целта е, при потвърждаване на добрите показатели, водата да бъде разрешена за пиене и готвене.

Паралелно с това от ВиК трябва да вземат проби от затворените помпени станции 1 и 2, конкретно от 14-те сондажи там. Учени от БАН ще изчислят индикативната доза на общата алфа активност, след което експерти по оценка на риска ще се произнесат дали има и минимална опасност за здравето на населението. Тази оценка ще бъде решаваща дали да се пуснат в действие част от сондажните кладенци в тези помпени станции.

Засега остава в сила препоръката водата в Хасково да не се ползва за пиене и готвене. Тя може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели, като къпане и миене.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Потърпевша гражданка
Потърпевша гражданка
27.04.2017 19:24 19:24

Напоследък виждам чешмата в двора на Автото срещу АГО-то в доста телевизионни репортажи като фон когато се коментира качеството на хасковската вода и бих искала да ви попитам дали някой знае изворна ли е и годна ли е за пиене и готвене, ако някой е на ясно нека сподели, моля! Позаинтерисувах се от къде извира тя, но ударих на камък с ВиК-то , бяха много „мили“ и ми заявиха, че не я стопанисват те и не ми отговориха конкретно на въпроса – може ли да се пие от нея или и тя е уранова!

Анонимен
Анонимен
27.04.2017 20:48 20:48

Късокрака врана по-опасна от урана! Що е то?

мнение
мнение
27.04.2017 21:20 21:20

Ами сега щото всички ревяха в истерия че болестите им били от урана, сега ще седят с насрани гъзове и няма да има с каква вода да се подмият. Ще я търсят тая “уранова” вода, но понеже народа реши да си търси повод да не си плаща водата, която е потребявал – сега ще си седи на вожен режим, пък накрая и съвсем без вода. Разни баби, дето нямат внуци да гледат или да копаят градинки решиха подписки да правят, други решиха на бунт да призовават, трети да се правят на ударени – “еди кой си политик или видна личност, била казала, че няма да се плаща водата, щото …….не знам си кво. ” А сега , питайте защо ще стоите на сухо. То и ЕВН не ви пуска винаги ток с нормално напрежение – ама плащата ли си сметките. Като ви изгорят уредите от токов удар възстановява ли ви ги ЕВН? Възстановява ги, ама нанайци! Е сега реши народа, че ще се бунтува срещу ВиК щото знае, че няма къде другаде да си изкара гнева. Плащате си като овце и на ЕВН и на мобилните оператори, плащате и за поне пет пъти по-скъпите стоки от всякакъв вид, търпите да издържате ромите и мързеливите неработещи, приемате държавата да ви дои и взема всеки лев я във данък, я във такса, пък дори и в глоби. И изведнъж народа реши, че е най-добре да съсипе ВиК и да не плаща. После да не питате, защо няма вода да се изкъпя, да изпера, да се изсера и даже да сготвя. Защото сами така си го направихте. И заради тези, дето не знаят какво искат и кого да обвинят, всички ще теглят от безводието, режима на водата и болестите, които ще ни настигнат от безводието. Това сътвориха драгите отворковци.

Анонимен
Анонимен
28.04.2017 8:39 8:39
Отговор до  мнение

МНОГО Е ВЯРНО ТОВА КОЕТО КАЗВАШ

!!!
!!!
27.04.2017 21:57 21:57

Пак ли ти, Тролче? Луд умора няма. От В и К ли си?

Анонимен
Анонимен
28.04.2017 8:41 8:41
Отговор до  !!!

ТОЗИ ПЪТ НЕ БЯХ АЗ АМА С ЕЛЕМЕНТАРНИ ЧОВЕЧЕТА НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА

Back to top button