Хасково

2 бона глоба за хасковски билярд заради „California Girls“ по телевизора

Илюстрация2000 лв. глоба отнесе билярд в Хасково заради пуснат в обекта телевизор на музикален канал, става ясно от решението на Хасковския районен съд.
 
Собственикът на билярда обжалва наказателното постановление от замминистъра на културата в размер на 2500 лв. по Закона за авторското право и сродните му права.
 
Жалбоподателят твърди, че не знаел кой бил включил телевизора на музикален канал и че в момента на проверката в билярдната зала бил само той и негов приятел. Неговото желание е глобата да бъде изцяло отменена.
 
Проверката в билярда е извършена на 20 февруари миналата година от главен инспектор в Дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерство на културата. В момента на проверката билярд клубът се озвучавал от тонколони, свързани към усилвател, а той към телевизор при използване на програмата „The Voice“. Звучала музика в изпълнение на Amanda Wilson Freemasons – „Love on my Mind“ и DJ Godfather – „California Girls“.
 
Авторите на двете произведения са членове на BMI, които имат договор с „Мюзикаутор“ – организация за колективно управление на авторските права в България. Не съществувал обаче договор между „Мюзикаутор“ и хасковската фирма, собственик на билярда. По тази причина е било съставено и наказателното постановление.
 
Законът забранява публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи, на записи на филм или друго аудио-визуално произведение или на части от тях, както и на радио- или телевизионна програма или на част от нея, без съгласието на правопритежателите.
 
За това нарушение законът предвижда санкция в размер от 2000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
 
Хасковският районен съд намаля санкцията с 500 лв. до 2000 лв. при наличието на пълен превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.
Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
велизара
велизара
24.01.2015 20:20 20:20

дали са проверили и радиото метроном за уредени авторски и сродни права???

гост
гост
25.01.2015 12:26 12:26

България- страната на глобите и актовете!

Back to top button