Хасково

Новото сметище край Гарваново е готово, заработва след 10 дни

ПресконференцияРегионална система за управление на отпадъците в регион Хасково край село Гарваново вече е изградена, съобщи на пресконференция екипът на проекта с ръководител Венета Тенчева.

Изпълнението на строително-монтажните работи на площадката приключи на 22 юни с подписването на Констативен акт за установяване годността на строежа. Издадено е и разрешение за ползване на регионалния център. То включва: нова клетка 1 към Регионалното депо за неопасни отпадъци, инсталация за сепариране на отпадъците и производство на RDF-гориво от отпадъци, инсталация за компостиране на зелени отпадъци, локална пречиствателна станция за отпадни води по израелски патент, използващ микроорганизми, склад за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата, инфраструктура на площадката, довеждаща инфраструктура.

ПресконференцияДоставено е и мобилно експлоатационно оборудване за обслужване на инсталациите за сепариране и компостиране и депото за неопасни отпадъци, както и оборудването за разделно събиране и транспортиране на „зелени“ отпадъци.

На 19 юни между община Хасково и „Лендфил“ е сключен договор за изпълнение на обществена поръчка с предмет „Избор на оператор за експлоатация и поддръжка на Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани“. Срокът за изпълнение на услугата е 60 месеца.

ПресконференцияИзбрана е система за събиране на отпадъци с един контейнер за смесени битови отпадъци. Предвижда се разделно събиране на „зелените“ отпадъци и разделяне при източника на рециклируеми отпадъци от опаковки. Въвежда се сепариране на смесените битови отпадъци в Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци с цел сепариране на рециклируеми материали и подготовката им за последващо рециклиране по материали и производство на RDF-гориво от отпадъци, от което ще се възползва ТЕЦ. Ще се компостират разделно събрани „зелени“ отпадъци в инсталацията за компостиране.

Бенефициент по европейския проект е община Хасково с партньори общините Димитровград и Минерални бани. Максималната стойност на инфраструктурния проект е 28 418 074 лв., като оперативната програма осигурява 26 989 588 лв. Националното съфинансиране е 4 043 187 лв., а 1 463 488 лв., осигуряват общините от региона.
Главната цел е постигането на висока степен на опазване на околната среда.

Официалното откриване на Регионалната система за управление на отпадъците ще е в понеделник, като очакванията са тя да заработи от 14 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button