Иво Димов: Димитровград дърпа икономиката на Хасковска област

Иво ДимовПреобразихме града с 40 млн. лв. инвестиции в инфраструктура. Откриваме над 4000 нови работни места до 2 г., казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Димитровград в интервю за „24 часа“.

Г-н Димов, кандидатирате се за втори мандат като кмет на Димитровград. По заповед на ГЕРБ или защото останаха много недовършени неща?
– Кандидатирам се за втори мандат с ясни цели, с конкретни приоритети. И наистина с неизпълнени ангажименти, за които не стигна времето. Искам доверието на моите съграждани, за да довършим
започнатото Димитровград може да стане еталон и пример за подражание от много други градове.

Струваха ли си усилията за реализиране на големите проекти на територията на общината?
Усилията за всеки проект, който носи реални ползи на населението, си струват. За започването на водния цикъл се искаше не само хъс, но и много кураж. Разкопаваш целия град. Правиш труден достъпа на стотици и хиляди граждани. Полагаш под земята тръби. Закопаваш ги в земята и след това на повърхността не остава нищо. В крайна сметка обаче се решават проблемите на хиляди хора за десетилетия напред.
Другият ни голям проект беше железопътният надлез и кръговото на две нива. Там имаше сериозно забавяне от страна на изпълнителя. Но успяхме да постигнем една изключително красива и европейска визия на това важно пътно съоръжение.

Което открои един от символите на града?
– Да. Запазихме водонапорната кула, останала от времето на железницата на барон Хирш. Да припомня, че и през този мандат решихме изключително наболелия и сериозен проблем с питейната вода на Меричлери.
С нашите и усилията на държавата над 22 км нов водопровод захрани с чиста вода не само Меричлери, но и кварталите “Вулкан”, “Марийно” и “Черноконево”.

По условие и по презумпция кметът винаги е виновен.
– За да бъде един кмет успешен, да си върши работата, винаги трябва да е близко до хората. Да бъде на разположение 24 часа в денонощието.
Аз съм изключително социален тип личност. Опитвам се да съм максимално близо до хората и ритъма на ежедневието им.
Да, в България по презумпция кметът е виновен за всичко. Нормално е, когато нямаш ток, да търсиш съдействие от кмета, макар че си има съответна компания.
Точно на 8 март тази година това се случи след обилен снеговалеж. Бях доста часове наред заедно с екипите на EВН, за да може вечерта всичко да бъде възстановено.
Има и много други куриози: случвало се е в късните часове на деня да получавам SMS: “Кмете, нямам интернет.”

Извън мотото “видими резултати” какво остана и по-малко видимо?
– Един мандат определено е кратко време, за да изпълниш всичко начертано. Особено когато е подплатено с амбиция то да е най-доброто. Наистина, видимите неща са твърде явни, за да бъдат подминати и неоценени.
В самото начало предизвикателството пред мен и екипа бе да стабилизираме финансово община Димитровград.
С встъпването в длъжност се оказа, че хазната има големи задължения, които трябваше да преструктурираме и да покрием. Като запазим възможността да работим и да инвестираме.
Успяхме да върнем 12 млн. лв. стари кредити Благодарение на екипната работа и финансовата дисциплина през тези 4 г. общината бе давана за пример. Вече втора година Сметната палата заверява нашия финансов отчет без забележки, което е много сериозен атестат.

Преди дни оповестихте нови много сериозни инвестиционни намерения, свързани с индустриални проекти. Това предизборен пиар ли е?
– Случайно е и не е целенасочено заради изборите. Това е другата част от резултатите, които не са били толкова видими.
Трудно е да убедиш даден предприемач, че точно тук, в тази община, трябва да инвестира. Че ние сме хората, които са готови да бъдат партньори в бизнес начинание.

Обяснете по-конкретно.
– Голяма компания води сериозни разговори от година и половина и е на път да стартира всеки момент реализирането на намеренията си. А те са за изграждането на завод за автомобилни части между Димитровград и Хасково в землището на нашата община.
Намеренията са от март догодина да започне реалното строителство, а до края на годината производствените мощности да заработят, след което да бъдат открити към 3500 нови работни места

Подразбра се, че става дума за японски бизнес?
– Не мога да потвърдя или да отрека. Съвсем скоро инвеститорът ще оповести плановете си, не е коректно ние да го правим.
Другата компания е турската “Са – Ба”, която работи с “Фолксваген груп”, “Рено”, “Форд”. Тя си хареса терен, който е 30 дка общинска собственост. Идеята е от Турция производството им на автомобилни фарове да бъде прехвърлено в ЕС. Веднага след структурирането на новия общински съвет трябва да стартира процедура за продажбата на земята. В следващата година те ще ангажират към 350 души персонал.
Работим усилено и с холивудския продуцент Дейвид Варод. Още преди месец той потвърди конкретните си намерения за изграждане на филмов център по подобие на “Бояна” във военно поделение с отпаднала необходимост.
Близостта ни с Турция и Гърция и пускането на цялата магистрала “Марица” и скоростната жп линия Пловдив – Свиленград са допълнително много силна предпоставка за засиления инвестиционен интерес към Димитровград.
Сигурен съм, че ако ми бъде гласувано доверие, ще имаме огромен успех от гледна точка на инвестиции.

Във вашите срещи с избирателите обаче проблемите, които се поставят, са по-делнични.
– Това, което вълнува хората в ежедневието им, е наистина да има нормален достъп до институциите, да имат нови улици, тротоари и пешеходни алеи. Работим много активно в тази посока.
Ежедневните проблеми винаги са били във фокуса на общинската администрация. Помагаме във всичко, което е в компетентността на местното самоуправление.
По темата на деня – националната програма за енергийна ефективност, работим вече по първата кооперация от 24-те блока, с които има сключени договори и е осигурено финансиране.

По темата има много спекулации.
– Страшно много. И спекулации, и чисти лъжи. Молбата ми е всеки, който иска, да го види, да го пипне, да тропне на изолацията. Да усети, че по тази програма се работи.
Така че призовавам всички, които досега са имали някакви колебания, да подават документи. Програмата ще работи до изчерпване на финансовия лимит.

Доказахте, че можете да работите и при динамично мнозинство в общинския съвет. Готов ли сте да работите и с вашите опоненти, ако са добронамерени и честни?
– ГЕРБ е доказана политическа сила с ясна отговорност. За мен е чест да водя силния отбор на ГЕРБ в Димитровград към нова победа.
Надявам се да имаме мнозинство в общинския съвет. Както сам казахте, вече показах, че съм кмет на всички граждани.

Какво не бива да забравят тази неделя жителите на Димитровград, тръгвайки към урните?
– Трябва да тръгнат с конкретната мисъл, че започнатото трябва да продължи. Трябва да бъдат с мисълта, че когато гласуват с бюлетина №20, дават своя шанс на града и населените ни места да се развиват.
Трябва да имат предвид, че набраната инерция, натрупаният опит и показаните резултати през тези 4 г. трябва да бъдат запазени и надградени. Димитровград е градът на съзиданието, нека да продължим да го строим.

МОЯТ АНГАЖИМЕНТ:

  • Откриване на близо 4000 нови работни места
  • Намаляване на 50% на патентния данък
  • Запазване на ниските такси на детските градини
  • Продължаване на помощите за новородени деца
  • Продължаване на профилактичните прегледи за всички деца от I до III клас
  • Запазване на ниски ставки на данък сгради и такса смет
  • Продължаване на подобряването на инфраструктурата в града и селата в общината
  • Димитровград – защитен обект от световната културна съкровищница на ЮНЕСКО
Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хаха
хаха
10.01.2017 9:56 9:56

Дърпа топките на дядо ти Пешо.
Лъжливото очарче с фалшивата диплома няма ли кой да го вкара на топло ?????????????????

Back to top button