Хасково

Лек ръст на туберкулозата, преглеждат безплатно

Д-р Ивина Караманова (вдясно)116 нови случая на туберкулоза са регистрирани през миналата година в Хасково. Тенденцията е към леко повишаване на заболеваемостта, съобщи на пресконференция днес д-р Ирина Караманова – директор на областният диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания. Срещата с медиите бе по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

Хасково е на първо място в областта по разпространение на болестта.  Най-трудната за лекуване форма на туберкулоза е рецидивиращата. През миналата година са открити 86 такива случая. Хасковските лекари обаче предупреждават, че има малък процент на неоткриваемост, който може да се сведе до минимум, ако гражданите си правят редовни профилактични прегледи. В рамките на 1 месец в местния белодробен диспансер ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Караманова.

38 500 лева са отпуснати на града ни по държавната програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“. Със средствата  са  наети 4 патронажни медицински сестри,  закупени са автомобил, техника, микроскопи и обзавеждане.

Специална анкета, направена сред близо 500 деветокласници от региона миналата година показва, че повечето от тях са запознати със същността на туберкулозата, която се увеличава в световен мащаб. Годишно у нас се откриват около 2 500 нови случая – стана ясно днес.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
killer
killer
24.03.2009 22:32 22:32

За жалост в последно време се появиха болести които ги бяхме забравили.Това са болести,които се пораждат от мизерията,като туберкулоза,краста и разни други.Това е показател на това как живее българинът.Всички знаем как се заражда ТБЦ.От недохранване,от лоша хигиена.Все повече българи живеят на прага на мизерията.До там ни докара управлението на некадърните политици в последните 15 години.Това управление рефлектира и на здравеопазването,което е под всяка критика.

Back to top button