Хасково

С поднасяне на венци и цветя и концерт Хасково отбеляза Деня на Тракия

С ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Незнайния войн в Хасково беше отбелязан 26 март – Ден на Тракия.

Включиха се военнослужещи от хасковското военно формирование 52 740, духовият оркестър, представители на институции, граждани и деца. Слова държаха кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и генралният консул на България в Одрин Васил Вълчев, който завърши с думите „силни сме, когато сме заедно“. Водещ беше актьорът Стефан Цирков, който рецитира поемата „Сила“ на Ивайло Балабанов.

Последва концерт на ансамбъл „Китна Тракия“, вокална група „Тракийска дъга“ и детски танцов състав „Пъстрица“.

Тракийци

На 26 март се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912 – 1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button