С мобилни бариери и дрон пожарната показа как се спира наводнение край Димитровград

Регион

От пожарната демонстрираха бърза реакция с използването на модерни технологии при борба с наводнение от скъсана дигана на река Марица край Димитровград.

За целта бяха ползвани мобилни бариери, пълни с вода, с които се ограничава разлива. Над мястото беше вдигнат дрон за наблюдение. Камерата му предаваше директно до мобилния център край мястото на разлива, както и до кризисния щаб в Хасково.

Пожарна

С демонстрацията беше приключен проект по Програмата „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“, съфинансирана от ЕС чрез програма ТГС България – Турция 2014-2020 г. Стойността е 589 017 лв. В Хасково и край Димитровград бяха партньорите от Одрин, които също имат закупено оборудване по проекта.

Пожарна

За областната противопожарна служба в Хасково пък са доставени 100 мобилни бариери против наводнения, 5 водолазни костюма, пикап за транспорт и инсталиране на мобилните бариери. Пожарната разполага още със система за въздушно наблюдение, която включва микробус, два дрона и самолет. Проведени са и обучения.

Подобна демонстрация ще бъде направена в началото на април и в Турция.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.