Регион

Във Вълче поле почетоха паметта на загиналите пазители на границата

С възпоменателна церемония почетоха паметта на тримата български граничари, загинали преди 67 години при защита на държавната граница до връх Сарабурун. Паметта на Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов беше почетена в любимешкото село Вълче поле.

Тримата млади мъже загиват, защитавайки държавната граница на 31 март 1952 г. С героизма и саможертвата си те изпълняват на практика девиза на граничните войски „Нито крачка назад, зад нас е България“. След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност обсипаха паметника-обелиск на произведените посмъртно в офицерско звание граничари.

Паметник

В 6 ч. сутринта на 31 март 1952 г. около Сарабурун има гъста мъгла. На диверсантите им е заповядано да се предадат. Те не се подчиняват и започва престрелка между тях и граничарите. Диверсантите се пръскат и всеки сам започва да търси начин да се измъкне от засадата. Стреля се напосоки, защото мъглата е много гъста. Постепенно част от боя се пренася и по склоновете на Сарабурун. Пръв пада убит Стоил Косовски, докато хвърля граната по диверсантите. Георги Стоименов е тежко ранен. След края на боя на път за болницата Стоименов умира. Асен Илиев се отделя от останалите незабелязано и тръгва да пресече пътя на диверсантите на граничната бразда. След края на боя го намират убит до Кралимарков камък, намиращ се на 200 м северозападно от гранична пирамида 372. Близо до него е открит убит и единият от диверсантите.

Паметник
Паметникът в подножието на връх Сарабурун

6-ият Национален събор „Граничарите на България“, който се провежда днес и утре се очакват повече от 400 офицери, сержанти, войници от цялата страна, служили в Гранични войски до края на 1997 г., съобщават от община Любимец. Съборът е под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, а гост е заместник-министърът Стефан Балабанов.

Събитието е посветено на отбелязване на редица бележити годишнини: 141 г. държавни граници, 50 г. град Любимец, 68 г. от създаването на 13 Граничен отряд, 73 г. от създаването на Гранични войски, 21 г. от създаването на Гранична полиция и 90 г. от рождението на Асен Илиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Зора
Зора
30.03.2019 22:03 22:03

Мъже на дълга за Родината. Вечна им памет. Амин !

Back to top button