Регион

Прокуратурата откри нарушения в наредбите за зелените площи на 6 общини в Хасковско

Нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи са открити в 6 общини на територията на Хасковска област, съобщават от прокуратурата.

Проверката е на Върховна административна прокуратура, а нарушения има в 157 наредби, сред които са и тези на общините Димитровград, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград, Харманли, Тополовград.

Разкрити са случаи, в които от местните власти се допуска възможност в обществените озеленени площи – паркове и градини, да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, в съществено противоречие със Закона за устройство на територията. Този закон урежда императивно допустимото застрояване в изброените места и на практика с подзаконовите актове се разрешава в озеленените площи да се намират обекти, каквито законодателят не позволява.

Нарушения са констатирани и по отношение разрешената площ на преместваемите обекти, които могат да се поставят в паркове и градини. Според ЗУТ подобни обекти могат да заемат до 10% от площта на имота, като в ред общини е установено различно процентно съотношение.

Има случаи на въвеждане на санкции, несъобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи, със Закона за ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци и т. н.
Проверките на прокуратурата продължават.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button